Eroul care luptă cu fiarele contorsionate

Opinia de la centru Niciun comentariu la Eroul care luptă cu fiarele contorsionate 1

Mai avea cîteva minute și ieșea din tură, cînd a sunat alarma. S-au e­chi­pat cu viteza luminii și au pornit la drum, spre Stroiești, prin hopuri dîmburi, fi­­indcă drumul era rău. A simțit că e de rău și că nu o să ajungă să doarmă lîn­gă nevastă în noaptea aceea. Un tren lu­­ase dintr-o barieră o mașină și o tî­rî­i­se 300 de metri, în jur numai dispe­ra­­re, în total șase morți.

Florin Nistor a pus mîna pe foarfece și rangă și a sărit să scoată din fiarele încontorsi­o­nate trupurile oamenilor fără de no­roc. „Nu știam cum să scoatem ma­­șina din plugul trenului, iar pe calea ferată erau numai bucăți, nici un om nu mai era întreg. Una dintre femei era și însărcinată”, își a­min­teș­te băr­ba­tul de 37 de ani. Lui, me­­seria de „om de fier” i se potrivește ca m­ă­nu­șa, deoarece nimic nu-i mai mic­șo­rează sufletul, le-a văzut pe toate.

La descarcerare în Suceava lu­crea­ză de 12 ani de zile, iar acum este pe pos­tul de comand echipaj, instruiește oamenii de teren. Acum n-ar mai sta într-un birou nici mort, n-are stare, îi fier­be sîngele dacă nu pune mîna să a­jute, dacă nu simte gustul amar al mor­ții. Întîmplarea cu trenul a fost acum doi ani, însă accidentele rutiere îi ies din listă. Nu le mai ține socoteala. Ce­le mai multe au avut loc în curbele de la Cumpărătura, unde de-o parte și de alta a drumului sînt numai cruci. Zeci de morți, care la fața locului, care la spital, după cum a vrut Dumnezeu. El a dat tot ce-a putut, însă cu fragilita­tea corpului omenesc nu e de joacă. Ex­­istă cazuri în care omul mai tră­ieș­te doar dacă îi lași bucata de fier în pîn­tece ori în plămîni, dacă i-o scoți moare pe loc. „Trebuie transportat la spital așa, tăiem bucata de fier cît mai mică și îi duce mașina SMURD ori cea de la Am­bulanță, după situație”, măr­tu­ri­seș­te Florin. Altădată au scos dintr-o moară de concasare un bătrîn în timp record. Era iarnă.

Are degetele groase, iar ve­ri­ghe­ta i-a intrat adînc în carne. De cînd se știe stă cu mîna numai de foarfecele despărțitor, pe ranga Huligans și pe bomfaierul electric. Autospeciala e ca o navă extraterestră, dotată pînă în dinți cu scule și frînghii. Are noroc din acest punct de vedere, nu pleacă pe te­ren cu mîinile în buzunar ca alții, de la alte unități care au încă mașinile de acum 20 de ani. „Sînt care co­pi­lă­resc și pînă la 30 de ani, însă, odată ajunși aici, nu mai pot. După o lună, două, ți se rup legăturile cu sentimentul de si­gu­ranță și confort. Meseria asta te ma­­turizează la foc automat, fără să te în­trebe”. Își amintește apoi că în 1995 a terminat Școala Militară de Pom­pi­eri „Căpitan Pavel Zăgănescu” din Prahova, iar în 1996 a venit să lucreze în Gura Humorului. Acum mai bine de un deceniu a ajuns la Su­cea­va, unde i se pare că oamenii se spe­rie în fața morții mai mult decît al­ții. Un obicei ce li se trage de la pre­di­cile din biserici.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top