Fapt divers

Opinia de la centru Niciun comentariu la Fapt divers 1

Întunericul se lasă ca spuma de pe lapte. O liniște se țese fin, din mă­runtaiele cerului și închide gu­ra spurcată a lumii. Doar cîinilor le mai e dor de lumină și latră ca apu­cații, apoi tac. Îmi place cum vi­ne noap­tea în cartierul meu. Casa e de­parte de strada principală, de lan­țul de magazine, de parcul pentru co­pii. E exact unde trebuie ca să am li­niște.

Și îmi place să mă atîrn de geam și să gust din această ră­co­a­re, să ghicesc unde sînt zarzării în­flo­riți din fața blocului, doar du­pă mi­ros, să mă bucur de faptul că fe­li­na­rele nu se aprind. Le-a spart ci­neva mai demult. Poate porumbeii… Aseară însă, cineva mi-a tul­burat liniștea. Din întîmplare. El mergea înainte, ea în urmă. Bă­trîni, pe la vreo 60 și ceva de ani. „Măi, (pa­u­za) măi,(altă pauză) măi!!”. Se întoarce iritat: „Ce vrei?”. „Așază-ți și tu pălăria, nu vezi cum stă?”. „Las-o așa!” și își continuă mersul, tot înaintea con­soartei. Are și el dreptate, la ur­ma urmei, cine-l ve­de la o oră așa tîr­zie?

Pe undeva, îmi place să merg noap­tea la drum. Mai ales pe jos. De unde mi se trage? Niciodată re­dacția nu a avut mașină de serviciu, așa că mă prindea întunericul ade­sea după anchetatori, incendii de apar­tament, acoperișuri luate de fur­tună, ori cine știe ce tragedie. Iar cînd eram copil, mă cocoțam în po­­dul bucătăriei de vară și rămî­neam pînă tîrziu. Mai întîi aveam răb­da­rea să urmăresc cîrdul de ciori, ca­re se întorcea spre cuiburile din plo­pii fostei ferme de vaci. Dura și o oră pînă se termina acel batalion ne­gru, zgomotos și sătul. Mereu mă întrebam dacă aduceau mîncare și pentru pui. Niciodată n-am văzut un pui de cioară. Cuiburile erau prea sus și îmi era frică să mă cațăr în plopi. Dar tata mi-a spus că sea­mă­nă cu unul de graur, ca cei găsiți într-un an într-o scorbură de nuc. Cam urîți.

Apoi aveam răbdarea infinită să apară stelele. Prima apărea me­reu Steaua Polară, apoi pe rînd ce­le­lalte, iar eu tresăream de fiecare da­tă cînd mai găseam încă una. Tot în podul unde mă urcam eu era și o buf­niță. Zbura în ramurile cire­șu­lui amar de la drum și începea să cîn­te. Dacă mă uitam atent, îi ve­deam ochii negri din cap. Uneori mă înspăimîntau, și îmi venea să fug în casă. Bufnița mea nu avea gît, era așa un fel de jucărie in­ven­tată cu un surub între corp și cap, ca să-l poată învîrti în toate părțile. La ța­ră mai ales, oamenii nu iubesc buf­nițele. Spun că prevestesc ce­va rău. Cînd le aud cîntînd pe lîngă geamuri, le alungă „Huș, huș” de par­că îl alungă pe Satana.

Și în­că de atunci, mi se pare că întuneri­cul se lasă zilnic cu o glorie bine me­ri­tată. Și nu din cauza bufniței me­le, a doua zi, îmi mu­rise cineva drag.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top