Fericirea, în general

Opinia de la centru Niciun comentariu la Fericirea, în general 2

Sînt multe uși metalice cu de­ta­lii aurite la mine-n bloc, intrări prin­ciare. Dincolo de ele, viața se compune din mirosuri grele de carne cu sos, încercări la saxofon, lecții su­pli­mentare la română și modificări estetice care implică neapărat cre­a­rea de arcade generoase între su­fra­­gerie și hol.

Sînt bucăți de existență în continuă modelare, atît mi-e permis să aflu. De fapt, în bloc n-o știu decît pe vecina de vizavi, și asta doar pentru că e soacra proprietarului și-i las ei banii pentru chirie, în­tre­ți­ne­re și alte nevoi curente ale unui chi­ri­aș cuviincios, dar cam absent. De fi­e­ca­re dată, bătrîna deschide ușa cu gri­jă, nu de teama hoților, ci ca nu cum­va să iasă cățelușa și s-o ia de ne­bu­nă pe scări. N-am habar dacă fe­me­ia asta e mulțumită cu viața ei, n-am îndrăznit s-o întreb.

Un celebru personaj de roman era de părere că iubirea – fericirea, în general – trebuie să crească pe un teren anume, la temperaturi specifice, că există tablouri în care omul poate trăi cu fericirea lui. Îngră­mă­di­­se în peisajul ăsta săli de bal și gră­dini generoase, ruine și plante exotice, purtători de mănuși dați cu par­fum fin. Un personaj contemporan ar include neapărat o vilă sănă­toa­să, ridicată pe un loc în care primăria a promis că va aduce canalizare.

Există standarde bine fixate în conștiința colectivă: încă din co­pi­lă­rie, omul știe ce sarcini are de în­de­plinit, ce rețetă trebuie să res­pec­te pentru a ajunge să se simtă conforta­bil cu el însuși. De aceea, imediat după ce ajunge pe cont propriu, ce­tă­țeanul simte nevoia să învețe cum se folosește bormașina, cumpără pi­tici de grădină, merge să-și ia mo­bi­lă de bucătărie, prosoape moi și așteaptă să se împlinească. Cînd s-o trage linia, nimeni nu poate spune că n-a fost instruit.

În aceste condiții, nu știu cum se face că-mi trăiesc iubirea – fericirea, în general – în apartamentul ăsta mic, cu vedere spre parcare, în­­tre vecini care repetă la saxofon și fac mîncare de carne cu sos. Mi-e bine cînd mă întind în pat și mă uit la filme proaste, mi-e bine cînd mă trezesc lîngă prietena mea, mi-e bi­ne să stau pe canapea, sub duș, mi-e bine chiar și pe scaunul de la birou. N-am chef să mă ating de jocurile vechi și dătătoare de dureri la ficat, nu mă interesează de-adevăratelea ce fac oamenii pe care nu-i cunosc, fie ei și din guvern. Pe de altă parte, nici invidii n-am cum să stîrnesc. Cine știe, poate mă transform încet într-o legumă socială.

Port fericirea asta cu mine pe tro­tuare, spre metrou, în supermarket, în săli întunecate de cinema­to­graf, și nu știu dacă am un drept le­gi­tim. Nu știu ce-o să fac dacă, în ur­ma constatării unui zîmbet suspect, mă oprește vreun polițist și de­cide că se impune o amendă. Pro­ba­bil c-o să semnez de primire și-o să trec mai departe, cu pas de contravenient pașnic.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top