„Fericiți cei îndrăgostiți…”
Opinia de la centru 12 mai 2010 Niciun comentariu la „Fericiți cei îndrăgostiți…” 1Gillian este una din laturile triunghiului din romanul „Trois” a lui Julian Barnes, unul din cei mai îndrăzneți scriitori britanici contemporani. Povestea cărții e așa: ea intră într-un mariaj cu Stuart, la adăpostul stabilității și al iubirii împărtășite, pînă cînd, la doar cîteva luni de la căsătorie, se îndrăgostește de Oliver, cel mai bun prieten al soțului său. Oliver e sclipitor, flegmatic, se dă în spectacol în public, șochează prin atitudine și limbaj și este tot ceea ce nu este Stuart, un băiat liniștit, funcționar la o bancă. Oliver lucrează discret cu tîrnăcopul la temelia proaspetei uniuni conjugale a celor doi, pînă cînd capătă ce își dorește: Gillian divorțează și îl ia pe el de bărbat.
Sandra a citit cartea asta și i-a dăruit-o unui Oliver, ca o poveste a ceea ce ar fi putut să fie. Pentru că nu poate pleca de lîngă Stuart. Sînt împreună de zece ani și în răstimpul acesta a ajuns să îl iubească domol, ca o ploicică liniștită de vară și niciodată suficient cît să meargă la altar. Nu poate trăi fără să se îndrăgostească, îmi spune, cînd ne pierdem față în față, într-o mare de oameni. Are nevoie de scînteia aceea din ochi care sfîrșește prin a te arde înăuntru, un incendiu devastator dar dătător de viață. Oliver e reîncarnat acum într-un pictor, și acolo, în atelierul lui îngust, o pictează și o iubește.
„Am știut cum e să fii iubită”, spune Gillian a lui Barnes, „dar nu am știut cum e să fii adorată”. „Știi, aș vrea să mă ridic odată, cînd stăm în liniște amîndoi, și să-i spun: Te iubesc, dar acum vreau să fac dragoste nebunește cu altcineva. Dar cum aș putea să fac asta?”, spune Sandra. Care să fie răspunsul și unde să îl caute? Dragoste și îndrăgostit, iubirea caldă ca un foc de șemineu iarna și văpaia cotropitoare a unui nou început. Atîtea maxime și aforisme au scos despre asta oamenii, din Antichitate și pînă în zilele noastre, dar în momentul ucigător al alegerii ești de fapt singur cu inima ta tăcută, confuză. Louis de Bernieres, un alt celebru scriitor britanic, vine să o liniștească pe Sandra, dar tot fără a-i da un răspuns: „iubirea este ceea ce rămîne după ce ființa înamorată a dispărut”, spune el în premiatul său roman, „Corelli’s Mandolin”.
Dar întrebarea care doare și pe care nu avem cui s-o adresăm este „de ce trebuie să dispară această ființă”? De ce nu poate sta cu noi la infinit? Ar mai trebui inventată a zecea Fericire, pe lîngă cele nouă: „Fericiți cei îndrăgostiți la nesfîrșit de una și aceeași persoană”.
Roxana LUPU
Adaugă un comentariu