Fuga

Opinia de la centru Niciun comentariu la Fuga 14

Am vrut să scriu despre vinu­ri­le moldovenești și stupidul embargo ru­sesc. Apoi m-am răzgîndit. Am hotărît că marșul pentru unire e un subiect mai bun. Apoi iarăși m-am răzgîndit. Mi-am spus că nu se poate ca toate subiectele mele să fie despre Moldova, Transnistria, basa­ra­beni în România, eterna luptă cu foștii ocupanți sau frăția cu oamenii din țara în care stau. E prea mult chiar și pentru mine.

Și m-am gîndit îndelung la po­vestea pe care ar trebui să o spun ca să ies din nișa asta în care am intrat, fără voie, încă de la început. Mi-au trecut prin minte toate celelalte su­biecte pe care le documentez, toam­na aceasta superbă de afară, avalanșa de proteste din ultima perioadă pen­tru o lume mai bună, puternicul curent anti-vaccin din România, ca­u­zele nedeslușite ale cutremurelor din Galați sau, de ce nu, noile forme de jurnalism alternativ. Nimic însă nu mi-a făcut cu ochiul.

Mi-am dat seama că oricît de mult aș fugi, ajung mereu în același loc. Chiar dacă textele mele din ul­tima perioadă au fost despre spor­tivi de performanță, călătorii sau mi­­turile medicinei alternative, ade­vărul e că atunci cînd pot alege, mă întorc mereu, cu drag și un dor te­ribil, la spațiul dintre două rîuri cu­minți care delimitează o țară atât de mi­că și neliniștită. La trenurile goa­le care duc spre ea, la scriitorii ale căror cărți se vând în librăriile din București, la nunțile care răsună pînă dincoace de Prut.

Iar zilele trecute, întrebarea unui jurnalist străin m-a pus, pentru a nu știu cîta oară, într-o dificultate cu­nos­cută. „Despre ce scrii tu, în gene­ral?” s-a lovit de un zîmbet re­semnat și un trist ridicat din umeri. „Despre Basarabia, de cele mai mul­te ori”. Sînt, cum ar veni, un jur­nalist delegat, un corespondent ne­oficial al Republicii Mol­do­va, cu toate dramele ei, în România.

Am stat cu mare greutate în ca­să astăzi, asistînd pe Facebook la în­flă­cărarea și bucuria dezlănțuită a tinerilor care au mărșăluit pentru o eventuală unire. I-am invidiat pe cei care au pus poze și le-am răs­puns cu regret prietenilor care m-au invitat să strig, din adîncul su­fle­tului, că Basarabia-i pămînt ro­mânesc. Nu pentru că nu am vrut, ci pentru că nu am putut.

Am în­țe­les, mai mult ca niciodată, că nu scapi de ceea ce ești. Iar eu sînt Basarabia.

Lina VDOVÎI, redactor TVR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top