Funeral Hunting
Opinia de la centru 10 octombrie 2011 Niciun comentariu la Funeral Hunting 2În afară de compozitorul Cornel Fugaru și de Johnny Răducanu, n-au prea murit oameni celebri în sezonul „vară-toamnă 2011”, ăsta e adevărul. Nici n-au fost decese misterioase, nici neamurile nu s-au scuipat peste mormînt, cum se obișnuiește; la moartea lui Cornel Fugaru, doar Adrian Enache a zis că îngerii aveau nevoie de un lider acolo sus și cam asta a fost, l-au îngropat.
Altădată era frumos: la funeraliile maestrului Ion Dolănescu se filma cu mobilul lipit de dric, să fie o amintire peste ani. La Adrian Păunescu, iubitorii de poezie – tot mai rari în țara noastră – se urcau pe mormîntul lui Nichita Stănescu. În goana după vorbe de la înmormîntarea lui Gheorghe Dinică, cameramanii erau să-l omoare pe Radu Beligan. Pentru că pofta de morbid a populației trebuie potolită, propunem un sport nou: vînătoarea de înmormîntări (funeral hunting în varianta britanică) e foarte practică, întrucît presupune implicarea unor oameni simpli.
Funeraliile cetățenilor de rînd prezintă un avantaj clar: se întîmplă mereu. În plus, decurg bine, pentru că nu se îngrămădesc la ele toți țăranii. Am fost în Ghencea Civil, departe de fițele din Bellu, pentru a asista la înhumările unor persoane în vîrstă, absolut respectabile. Înșirăm, în cele ce urmează, cîteva însemnări la cald.
– Pe crucea de beton a unui om obișnuit e scris întru veșnicie: „Nu credeam să-nvăț a muri vre-o (sic!) dată”. E din Eminescu și sună frumos.
– O dubă neagră oprește în fața capelei, la cîțiva pași de mormîntul soților Ceaușescu. Coboară un dricar și ucenicul său. Dricarul îl îndeamnă, în glumă, pe ucenic: „Du-te să vezi mormîntul lui Ceaușescu. I-a dat servici lu’ maică-ta, lu’ taică-tu”. Ucenicul tace și se duce.
– E o zi aglomerată rău la cimitirul Ghencea Civil. „E aglomerat rău azi!”, exclamă și cîțiva gropari care s-au oprit să-și tragă răsuflarea pe bordură. La amiază, pe fiecare latură a capelei se află cîte un sicriu, iar în mijloc e un alt sicriu. Morții așteaptă la coadă, să le citească preotul. Domnului Cornel Popa, născut în 1919, îi citește mult, aproape o oră.
– Și în cimitir există o mare problemă cu locurile de parcare.
– Frecvența parastaselor devine, în toate cazurile, subiect de dispută. Într-o discuție telefonică, un tînăr susține necesitatea organizării de pomeni în fiecare an: „Dacă tu crezi că e bine la cinci ani…”. Din punctul lui de vedere, pomana de un an trebuie făcută peste nouă luni, cînd se întoarce el din Austria.
– Prezenți la funeraliile colonelului doctor Alexandru Efanov, chirurgul Constantinovici și o doamnă stau mai deoparte. Cu voce scăzută, doamna îi spune chirurgului că Alexandru Efanov a slujit armata cu adevărat. Rudele celui decedat au adus la cimitir un lighean de colivă, învelit în staniol. L-ar fi împărțit în cimitir, dar au uitat lingura acasă. Cică se întâmplă mereu asemenea lucruri.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu