Generația în jeanși și snickerși
Opinia de la centru 10 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Generația în jeanși și snickerși 5Nu cred că mi-a plăcut în mod deosebit Adrian Păunescu. Ce să mai, m-am revoltat la culme cînd am aflat despre accidentul de mașină în care a fost implicată soția sa și care nu și-a găsit vinovatul nici astăzi. Apoi, era cît pe ce să cad în plasa zvonurilor, cînd scandalul Universității „Spiru Haret” era în floare, fiindcă a fost acuzat pe nedrept că ar fi fost unul dintre profesorii ilegal unși de Aurelian Bondrea.
Am crescut însă cu un imn în timpane pe care bunica mea lăcrima, în zilele de sărbătoare, cînd în casă mirosea a plăcintă cu măr și a căldură. Mai apoi, am rîs cu gura pînă la urechi cînd făceam repetiții pentru vreo serbare la școală, se găsea cîte unul să-i imite vocea baritonală. „Enigmatici și cuminți…”, răsuna ca un tunet sala de clasă, în rîsul tuturor.
Cei mai mulți dintre colegii mei de breaslă au cîte o amintire mai degrabă neplăcută legată de el: unul a primit calificativul de „tîmpit”, cînd i-a cerut o declarație maestrului, altuia i-a trîntit telefonul în nas pentru că nu avea reportofonul pregătit. Apoi, am citit cu toții scrisorile pe care același Adrian Păunescu i le trimisese „conducătorului iubit”, adresîndu-se cu „Să trăiți, Măria Voastră”. Atît am primit eu de la Păunescu și vinovată m-am întrebat cum pot oamenii să se îngrămădească la aprins lumînări și recitat poezii, cînd pe foile poetului au fost și pete grosolane de cerneală. „Despre morți, numai de bine”, ați spune.
Și totuși, dacă mie și celor ca mine, Păunescu nu a mai putut să ne dea cîntece melodioase și poezii demodate, pentru cei care se îngrămădeau pe stadioane ca să scape de viața apăsătoare și gri, le-a oferit o tinerețe. Îmbuibați cu McDonalds și cu revista Bravo Girl sub braț, nu mai avem timp să simțim mai mult decît o decepție în amor gen Hannah Montana. Noi nu mai avem blugi și adidași, sîntem generația în jeanși și snickerși, absorbiți de vedete de carton și deștiri tabloid. Ne place să punem îndoială în orice, ne plîngem că nu avem modele, ne închinăm la televizor ca la vițelul de aur. În afară de Madonna, nu ne mai adună nimeni cu miile pe stadion, nu mai citim poezie și bibliotecile s-au împăturit în laptopuri.
Pe lîngă „artiștii” care și-ar fi lansat și un album lîngă catafalc, mulți, foarte mulți s-au îngrămădit cu flori de toamnă în mînă să-i aducă un omagiu lui Păunescu. Nu l-au numit „vulcan care a revărsat iubire”, nici „geniu”. Ei au venit pentru o ultimă reprezentație, să-și recapete o bucată de tinerețe. Noi am privit și am înțeles, dar nu vom putea simți niciodată.
Andreea ARCHIP
Adaugă un comentariu