Învățăturile celui mai tînăr membru PCR

Opinia de la centru Niciun comentariu la Învățăturile celui mai tînăr membru PCR 2

În septembrie 1994, cînd în Tîr­gu Secuiesc se năștea tovarășul Roland H., românii îl votaseră deja în două rîn­duri pe Iliescu președinte și, într-un acces de entuziasm, tocmai se gîn­deau să-l pună pe Gică Hagi în loc. Se poate zice că Roland H. s-a născut tîr­ziu, însă băiatul recuperează ra­pid.

La 14 ani citea „Capitalul” lui Marx, apoi cărțile Congreselor IX, XI, XII, iar anul trecut semna adeziunea la PCR, formațiune condusă de Petre Ignatencu, fost jucător de po­pice. Roland H. va deveni inginer a­gro­nom, primar, senator și va umple din nou România de uzine, blocuri, fa­bri­ci, o să vedeți voi.

ORIGINE SOCIALĂ. „Sînt năs­cut în Tîrgu Secuiesc, în Co­vas­na, județ maghiar. Nu mă interesea­ză, pentru că eu sunt neabătut lîngă Par­ti­dul meu și lîngă poporul stăpîn al Pa­triei. Înainte de 1989, tatăl meu a lu­crat în satul Estelnic de lîngă mu­ni­cipiul Tîrgu Secuiesc, iar mama era vînzătoare la un magazin. Acum tata are o întreprindere care se o­cu­pă cu transporturi și mama este șefă într-un magazin de menaj casnic”.

CE VREA Să ZICĂ MARX. „Cînd am implinit 14 ani, am stat mai mult pe lîngă părinții și pe lîngă bu­nicii mei. Vorbeau despre politică și ziceau că în Epoca Ceaușescu a fost mai rău, că acum suntem liberi, nu-știu-ce… Și uite eu am zis: da? Na, stați că răspund eu pentru voi. Și am a­pucat să citesc o carte sau două. Prima dată am citit «Capitalul I,II» al lui Karl Marx. Am înțeles niște lu­cruri, altele nu. După Marx am a­pu­cat să citesc cărțile Congreselor IX, XI, XII. Din aceste cărți am înțeles ce a vrut să spună Marx. Ideea Fun­da­men­tală e «Capitalismul își sapă sin­gur mormîntul»”.

CRIZĂ. „Cu criza asta a în­ce­put înmormîntarea. Eu zic că în zece ani capitalismul nu mai există”.

COZI. „Da, au fost probleme și în comunism, așa cum nu există om fără greșeli. Și dacă n-aveai, puteai să furi prin cineva din CAP. Mi-a po­ves­tit tatăl meu”.

ECONOMIE. „Vreau să iau îna­poi tot ce a construit statul român și hoții ăștia au furat pentru cinci lei. În orașul nostru erau șapte fabrici. Acum mai funcționează două. Nu știu dacă ai auzit de fabrica de șuruburi, de unde am exportat și în SUA, 2.500 de oa­me­ni au lucrat aici. Nu mai există. A­vem numai două fabrici de confec­ții. Dar eu am un plan cu fabrica aia de șuruburi. Ar trebui să o cum­pe­re orașul și să se facă ceva din pro­fit. Apoi să facem o economie care să alimenteze țara, să nu mai facem da­torii.”

VIITORUL. „Eu intru acum în cla­sa a XI-a. După aia, vreau să fac fa­cultatea de agronomie. Cu politica am un vis, dar numai cu PCR: vreau să fiu prima dată primarul acestui oraș, ca să arăt și Bucureștiului si la toată Europa capitalistă că există în Ro­mâ­nia un oraș mic și maghiar care poa­te să se dezvolte prin idei comuniste și cu un primar comunist. Apoi – un prefect de județ, un senator, un soldat credincios al poporului și al partidului meu.”

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top