Investigația finală a Holocaustului
Opinia de la centru 1 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Investigația finală a Holocaustului 1Cu greu poate descrie „Lista lui Schindler”, ori „Pianistul”, fiorii pe care îi trăiești atunci cînd vizitezi muzeul din Oswiecim, Polonia. Cu cîtă singurătate trebuie să înfrunți pe cîmpia întinsă, înfrigurat, într-o zi rece de toamnă. Imagini din cele două filme îți trec prin minte, recunoști sloganul ironic „Arbeit Mach Frei” (n.r.: Munca te eliberează), celebra „Poartă a morții” și vagonul abandonat. Privești stingher la șirul, parcă infinit, de barăci din lemn, la hornurile dezvelite, asemănătoare unor oameni îngenunchiați.
În Auschwitz I vezi prima cameră de gazare folosită de trupele germane SS. O încăpere lungă și lată de numai cîțiva pași, unde, în fiecare zi, peste 200 de suflete au pierit în flăcări. Pereții înnegriți sînt scrijeliți cu cifre și litere, ultimele speranțe ale deținuților. Fiecare obiect produce emoții: ochelarii confiscați, grămezi de pantofi și valize însemnate cu nume de victime.
Ghidul vorbește rar și sobru. În primul lagăr s-au făcut amenajări în scop turistic, însă „aici, în Birkenau, totul este așa cum a fost în 1945. Ce este diferit față de cum a funcționat lagărul este lipsa scîndurilor de la barăci, folosite de soldații sovietici pentru a se încălzi după eliberarea Poloniei și obiectivul memorial din apropierea camerelor de gazare”. Acum, incintele morții de la Birkenau sînt ruine, un morman de cărămizi mînjite de funingine.
Istoria aceasta, negată de unii, a schimbat totuși lucrurile. Un exemplu este faptul că grupurile de turiști israelieni sînt păzite de ofițeri ai Mossad și că, aceștia au voie să tragă dacă vreunul dintre cei protejați este în pericol.
***
La data de 27 octombrie 2011 în presa poloneză o știre a anunțat că a început „investigația finală” de la Auschwitz-Birkenau și de la celelalte lagăre din Polonia. La aproape șapte decenii de la Holocaust și de la investigația întreruptă sub auspiciile conducerii comuniste, în anii ’80. Scopul anunțat de către Institutul Memoriei Naționale: justificarea crimelor din lagărele de concentrare.
Piotr Piatek, procuror al filialei din Cracovia a institutului, a declarat agenției de presă poloneze că „nu putem exclude posibilitatea ca cineva din personalul de la Auschwitz-Birkenau să fie încă în viață. Caz în care ar fi responsabil și adus în fața instanței de judecată”.
Supraviețuitorii ororilor vor fi intervievați, se va reanaliza birocrația nazistă, fiecare zi de existență în lagăre, experimentele lui Josef Mengele, „îngerul morții”. Și, se speră că, după acest întreg proces, nu se va mai aproxima numărul celor care s-au prăpădit pe Poarta Morții.
Georgel COSTIȚĂ
Adaugă un comentariu