Kenya în pas de dans

Opinia de la centru Niciun comentariu la Kenya în pas de dans 2

În două ore am ajuns din Nor­ve­gia în Africa fără avion. Eras­mu­șii care nu au pornit la început de weekend spre Rokken, clubul stu­­den­ților din Volda, au luat drumul ți­nuturilor mai calde. Vineri sea­­ra, prin nameți înalțati deasupra ca­­pe­te­lor noastre, mergeam la clu­bul de Dan­suri Africane. Chit că oriun­de îți aruncai privirea dădeai nu­­mai de munți acoperiți cu zăpada și apa fior­dului, ne-am lăsat că­lă­u­ziți de in­structori spre o lume aridă.

Însă, Allan și Lizzet sînt și ei doar studenți veniți pentru un an în Vol­­da. Au început prin a ne măr­tu­ri­si că nu sînt profesori de dans, ci doar doi kenyeni cărora le e dor de ca­­să. Ei continuă proiectul început a­nul trecut de colegii lor. Clubul în­fii­nțat de ei poartă numele de „WanaVolda”. Un fel de a spune în swahili „copiii Voldei”. Allan ne-a ex­­plicat: sîntem egali, dar în A­fri­ca bărbații încă sînt „mai egali” decît femeile. De aceea „băr­ba­ții do­mină. Își aruncă pieptul îna­in­te cu fiecare ocazie, în timp ce fe­me­ile își unduiesc șoldurile cît mai atră­gător.” Așa s-ar rezuma pa­șii în­vă­țați la primul curs.

Clemence, una din fetele din Fran­­ța, și Alise din Lituania erau pre­­gătite de un dans haotic și exersau pline de avînt. Un sfert de oră mai tîrziu și-au dat seama că dansul afri­­can nu are nimic de-a face cu miș­că­­rile închipuite de ele.

Pandoria, la cîțiva metri de casă

Așezați într-un cerc, am închis o­chii și ne-am lăsat pătrunși de rit­mu­­rile kenyene în timp ce pășeam ușor în sensul acelor de ceasornic. Cî­­teva chicoteli. Într-un colț cineva a remarcat asemănarea cu scenele din Avatar. După cîteva secunde pa­­șii deja au căpătat ritmul muzicii. Au urmat mișcările de bază, un soi de încălzire la orele de sport: cîteva ge­­nu­flexiuni, un „pod” făcut pe ju­mă­­tate plus mersul ghemuit. Pentru ci­ne nu se tăvălea de rîs pe podeaua să­­lii de sport au mai rămas de făcut și cîteva sărituri de broască.

Distracția a început către ultima jumătate de oră, cînd toate miș­că­­rile s-au îmbinat într-un dans cu rit­­muri mai greu de urmat și decît pa­­șii rapizi ai „Zorbei” grecești. Un pas înainte, unul la stînga, unul îna­poi, aplecat pe spate și repede două ge­­nuflexiuni. Au făcut față doar cei doi baieți care s-au încumetat să se în­­scrie. Fetele s-au mulțumit să o ur­­mărească pe Lizzet, să îi imite un­­duirile timide ale șoldurilor și să as­­culte povești despre Kenya. Sub auspicii africane granițele din­tre erasmuși se pierd pașnic prin­tre picioare împleticite și ho­ho­te de rîs. Însă data viitoare învățăm să batem în stil african (la tobe).

Delia TOMEI (Norvegia)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top