La „Hilton”. Scene de abator
Opinia de la centru 27 martie 2013 Niciun comentariu la La „Hilton”. Scene de abator 8Porcii stau posaci sub jetul de apă ce curge din dușurile din tavan, ca sub o ploaie torențială. Uneori tresar. Mai ales cînd aud un guițat scurt de pe rampa unde, la fiecare 20-30 de secunde, cîte unul dintre ei e ajutat să urce de un bărbat în halat alb. Aici dispar pe rînd, după un paravan. Strigă pentru o ultimă oară și iau apoi calea „procesului tehnologic”, prin zecile de hale care se deschid dincolo de punctul ăsta.
„Aici e „Hilton”, așa îmi place să spun. Dacă tot e ultimul lucru pe care îl văd, măcar să fie plăcut”, spune patronul abatorului, trecînd, cu mîinile la spate, printre băltoacele de apă adunate pe lîngă țarc. La „Hilton”, sute de porci sunt aduși zilnic să moară. Ajung salam, șuncă presată și parizer prin magazine.
Miroase a frică în aer. A frică și sînge și a carne friptă. La niște difuzoare se aud „Anotimpurile” lui Vivaldi. E metoda prin care porcilor li se fac „ultimele clipe mai frumoase” în abatorul ăsta.
Măcelarul în halat alb e sictirit. Are deja un mecanism al uciderii. Nu mai e nostim deloc. Ține un fel de băț electric în mînă, s-a terminat cu vechile lame ascuțite. Cu bățul electrocutează animalul. Acesta nu se mai zbate. Nu mai e el, măcelarul, și animalul. E un întreg sistem la mijloc.
Uneori te poți minți că ai de-a face doar cu un obiect, pînă la urmă. Îți poți închipui că animalul nici măcar nu există, că e doar parte din tot mecanismul ăsta bine legat, care e pornit în fiecare dimineață și e stins seara, la plecare.
Porcul moare, e purtat de o bandă rulantă în încăperea următoare, ca pe niște aripi nevăzute, venite de dincolo. E ridicat pe niște chingi puternice, cu rîtul în jos și e băgat într-un val de foc, care-l pîrlește bine. Apoi vine următorul porc, și următorul, și următorul… Atîrnă toți la nici un metru distanță unul de celălalt de lanțuri, luminați în portocaliu de flăcările prin care tocmai au trecut. Ajung prin mîna agilă a unor tipi care-i eviscerează mecanic, privind către pereți sau cine știe în ce altă parte, cu gîndul aiurea. Porcii se duc apoi în altă hală, unde sînt tranșați, mărunțiți, tocați, dezosați…
Cînd ajung deja în încăperea unde salamul e ambalat, nimic nu mai dă de înțeles că acum nici o oră animalul trăia. În ultima încăpere a abatorului, ai de-a face cu o pastă rozalie. Porcușori desenați simpatic poartă șepci și eșarfe pe ambalaje. Și fac fericiți semn că e „OK”, din copită.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu