Laser peste tuș (II)

Opinia de la centru Niciun comentariu la Laser peste tuș (II) 14
Phoenix-Dream-Center

Doctorul Tamir a scos multe tatuaje, fiecare cu doza lui de rău diluată în tuș. În 2010, medicul a început să colaboreze cu Phoenix Dream Center, un ONG care se ocupă de persoane vulnerabile, iar de atunci vine la centru odată la șase săptămîni, cu laserul după el. E nevoie de patru pînă la opt ședințe pentru a scoate un tatuaj cu totul, pînă la „absolvire”. Au fost sute de beneficiari, și poate mii de desene de tristă amintire. Durerea fizică atrage dureri din trecut, și așa a aflat de la o fată cu tatuaj pe piept că fusese vîndută pe droguri către un proxenet pe cînd avea cinci ani, iar acesta a crescut-o pînă cînd a început să „producă”. Tamir visează ca într-o bună zi să aibă de scos doar tatuaje de pe petrecăreții din weekend-uri la Las Vegas.

De cele mai multe ori, decizia de a renunța la tatuaje reprezintă ultima etapă în reintegrarea socială a unei foste prostituate / consumator de droguri / pușcăriaș. „Pînă nu sînt convinși că nu se vor întoarce acolo, nu sînt pregătiți să renunțe la semne. Nu-i văd la început de drum, ci într-o etapă în care viața de pînă atunci se vede în oglinda retrovizoare, atît cît se poate.”

În cazul femeilor obligate să se prostitueze, numele „proprietarului” e desenat pe gît sau deasupra pieptului, cît mai vizibil. De multe ori, sînt profesionist făcute. Tatuajele de prin pușcării – ce ilustrează tot felul de chestii, de la apartenența la un clan pînă la vreun pornoșag mărunt – sînt mai amatoricești, în special din cauza materialelor puține și proaste. Din ce-a auzit de la pacienți, tușul e obținut din cenușă de tuburi de șampon și impregnat în piele la adîncimi diferite, cu scule improvizate. Dar chiar și amatorii își iau treaba în serios: „Vor ca lumea să vadă tatuajul și să se întrebe: «Uau, cine l-a făcut?» E o afacere pentru ei”.

Ca regulă generală, doare mai rău cînd îți scoți un tatuaj decît atunci cînd ți-l faci. Mulți se împestrițează la beție ori sub influența drogurilor, dar cînd renunță la sirenă sau la numele iubirii de-o seară sînt treji pe de-a-ntregul. Atunci se vede cel mai clar diferența de calitate: cele făcute de amatori sînt mai greu de șters.

Doctorul Mosharrafa are două asemănări pentru durerea pe care o pricinuiește semenilor: un elastic care te lovește sistematic sau o opăreală cu grăsime încinsă. După strîmbăturile și transpirațiile tatuaților, a doua variantă pare aia pe bune. Ibuprofenul și gheața ajută, zona trebuie hidratată întruna. După aia rămâne tot ce nu e cerneală. n

Vlad ODOBESCU
este în Arizona, Statele Unite ale Americii de Nord, fiind beneficiar al unei burse în cadrul „The Hubert H Humphrey Fellowship Program”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top