Laser peste tuș (II)
Opinia de la centru 24 mai 2015 Niciun comentariu la Laser peste tuș (II) 14Doctorul Tamir a scos multe tatuaje, fiecare cu doza lui de rău diluată în tuș. În 2010, medicul a început să colaboreze cu Phoenix Dream Center, un ONG care se ocupă de persoane vulnerabile, iar de atunci vine la centru odată la șase săptămîni, cu laserul după el. E nevoie de patru pînă la opt ședințe pentru a scoate un tatuaj cu totul, pînă la „absolvire”. Au fost sute de beneficiari, și poate mii de desene de tristă amintire. Durerea fizică atrage dureri din trecut, și așa a aflat de la o fată cu tatuaj pe piept că fusese vîndută pe droguri către un proxenet pe cînd avea cinci ani, iar acesta a crescut-o pînă cînd a început să „producă”. Tamir visează ca într-o bună zi să aibă de scos doar tatuaje de pe petrecăreții din weekend-uri la Las Vegas.
De cele mai multe ori, decizia de a renunța la tatuaje reprezintă ultima etapă în reintegrarea socială a unei foste prostituate / consumator de droguri / pușcăriaș. „Pînă nu sînt convinși că nu se vor întoarce acolo, nu sînt pregătiți să renunțe la semne. Nu-i văd la început de drum, ci într-o etapă în care viața de pînă atunci se vede în oglinda retrovizoare, atît cît se poate.”
În cazul femeilor obligate să se prostitueze, numele „proprietarului” e desenat pe gît sau deasupra pieptului, cît mai vizibil. De multe ori, sînt profesionist făcute. Tatuajele de prin pușcării – ce ilustrează tot felul de chestii, de la apartenența la un clan pînă la vreun pornoșag mărunt – sînt mai amatoricești, în special din cauza materialelor puține și proaste. Din ce-a auzit de la pacienți, tușul e obținut din cenușă de tuburi de șampon și impregnat în piele la adîncimi diferite, cu scule improvizate. Dar chiar și amatorii își iau treaba în serios: „Vor ca lumea să vadă tatuajul și să se întrebe: «Uau, cine l-a făcut?» E o afacere pentru ei”.
Ca regulă generală, doare mai rău cînd îți scoți un tatuaj decît atunci cînd ți-l faci. Mulți se împestrițează la beție ori sub influența drogurilor, dar cînd renunță la sirenă sau la numele iubirii de-o seară sînt treji pe de-a-ntregul. Atunci se vede cel mai clar diferența de calitate: cele făcute de amatori sînt mai greu de șters.
Doctorul Mosharrafa are două asemănări pentru durerea pe care o pricinuiește semenilor: un elastic care te lovește sistematic sau o opăreală cu grăsime încinsă. După strîmbăturile și transpirațiile tatuaților, a doua variantă pare aia pe bune. Ibuprofenul și gheața ajută, zona trebuie hidratată întruna. După aia rămâne tot ce nu e cerneală. n
Vlad ODOBESCU
este în Arizona, Statele Unite ale Americii de Nord, fiind beneficiar al unei burse în cadrul „The Hubert H Humphrey Fellowship Program”
Adaugă un comentariu