Lecțiile doctorului Hutter (I)

Opinia de la centru 1 comentariu la Lecțiile doctorului Hutter (I) 89

La capăt de linie, autobuzul 311 sperie porumbeii de pe statuia lui C.A. Rosetti. Cei care coboară – bu­cureșteni banali și încruntați – o­colesc florăria și chioșcul de ziare și traversează grăbit, uneori neregu­lamentar, înspre Universitate.

Trec pe lîngă o ușă prăfuită, tapetată cu zi­are, care pare un alt magazin su­fo­cat în tranziție. Dacă n-ar fi atît de ba­­na­li și încruntați, dacă s-ar opri o cli­­pă, ar observa cu toții că ti­tlu­ri­le, atent selecționate, sînt despre ca­­litatea educației și relația dintre se­xe.

Cel mai nou articol, din Ro­mâ­­nia liberă, e despre dezastrul de la BAC „Generația «Uraa! Am pi­cat doar la mate!»”. Deasupra e un ci­tat din Napoleon Bonaparte, în care sînt subliniate cuvintele „in­te­li­gen­­ță”, „caracter” și „dreptunghi”. E prima barieră pe care dr. Ga­bri­el Hutter, cel care citește înăuntru, în semi-întuneric, o pune în calea ne­cu­noscătorilor, un filtru subliminal. Cîteva persoane, cele alese, se vor tul­bura, iar asta e de ajuns. Vor ba­te la ușă, iar el nu se va mira, le va pof­ti înăuntru și le va întreba în ce zo­die sînt. Apoi le va invita, cu vocea calmă a unui învățător, să ia loc.

Lucrurile se văd cu totul altfel di­năuntru, din fotoliul doctorului Gabriel Hutter: oamenii aceia ca­re traversează întruna spre Uni­ver­si­ta­te sînt decupați de geam, ca în e­cra­nul unui televizor sau mai de­gra­bă ca într-un acvariu cu lumină na­turală. „Uită-te la ei, trăiesc suspen­dați, fără scop. Nu știu nici de un­de vin, nici încotro se duc. Sînt doar niște…”, și aici dr. Hutter se o­prește puțin, cît să le privească ba­nalitatea și încruntarea cu dispreț. „Sînt niște indivizi”. Indivizi gă­lăgioși și inutili, pe care dr. Hu­tter îi acceptă cu mărinimie din­colo de geam.

Ca aleșii să aibă o idee despre o­mul din fața lor, doctorul Hutter le întinde o carte de vizită scrisă pe am­bele fețe. Sînt litere de mărimi și culori diferite, cuvinte ce se strîn­g cu acolade și se despart cu liniuțe. Re­zultă de acolo că e doctor în ști­in­țe neuro-psiho, științe medicale sa­pie­nțial-cognitive, life coach, perso­nal trainer, expert în persuasiune și tehnici de influențare, comunica­­re strategică-motivațională, stra­te­gii, politici, doctrine comunica­ți­o­nale, psiho-sexologie feminină, psi­ho-pedagogia succesului și a fe­ri­cirii, estetică, remodelare corpora­lă și mentală, facială, diete, nu­tri­ție și slăbire, reinventare, re­defi­ni­re, reimaginare: sîni, abdomen, șol­du­ri, coapse, fese, sindrom premenstrual. În mijloc, între „Motivare” și „Sus­­ținere”, e subliniat „Grand mind master”, dar dr. Hutter e mai mult de atît.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Un comentariu

  1. Florin Patarscu 13 noiembrie 2014 at 15:29

    Admitere, admitere, admitere!

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top