Liege, orașul Crăciunului

Opinia de la centru Niciun comentariu la Liege, orașul Crăciunului 1

Cînd am acceptat să continui o par­­­te a studiilor în Liege m-am în­tre­­­bat adesea dacă orașul mă va ac­­­cepta. Locul este mai mereu trist, cu străduțe înguste pavate cu piatră cu­­­­­bică, cu rîul Muza („La Meuse”) me­­­­­reu tranzitat de ambarcațiuni ca­re transportă materiale de construc­ții și clădiri construite după același ti­­­­par menite să îți anihileze simțul o­rien­­­­tării. Cerul mereu în­crun­tat pri­­­­­vește de sus oamenii, parcă bles­te­­­­­mați să poarte pelerine de ploaie aproa­pe în fiecare zi. Pe parcurs am în­­vățat să mă adaptez, să iubesc ploa­­­ia, să descopăr algoritmul stră­du­­­­țelor înțesate de magazine, să zîm­­­­besc, să observ, să îndrăgesc fi­e­­­­ca­re moment.

Brăduț cu miros de vin fiert

Și pentru a se răzbuna pe vre­­­mea neprielnică, Liege-ul s-a îm­­bră­cat în haine de sărbătoare. De cum se îmbină ziua cu noaptea în­ce­­­pe spectacolul de lumini de pe fie­­­care străduță din centru. Moșii Cră­­­ciun din vitrinele magazi­ne­lor îmi zîmbesc larg aducîndu-mi amin­­­te de visele copilăriei. În centru s-a organizat, ca în fiecare an „Village de Nöel”. Cordonul de stan­­­duri a devenit, prin mărimea și du­­­rata sa, cel mai important centru co­­­mercial organizat de Crăciun. În fie­­­care an el aduce în Liege un pu­blic estimat la 1.500.000 de per­soa­ne, atrăgînd din ce în ce mai mulți tu­­riști. În acest an, „Piata de Cră­ciun”, sau „Marche de Nöel” cum o nu­mesc belgienii a recreat în cen­trul istoric al orașului, Piața Saint Lam­bert, spiritul și magia săr­bă­to­ri­­lor de iarnă printr-o am­bian­ță fes­ti­­vă și prietenoasă.

Și pentru că cei din Liege rar se bu­­­cură de ninsoare, organizatorii din acest an s-au gîndit să con­stru­ias­­­­că în inima orașului o pîrtie arti­fi­­­­cială spre încîntarea celor mici. La ba­­za pîrtiei, mai multe standuri cu di­ferite bunătăți asigură în ace­lași timp și bună dispoziție a pă­rin­ți­lor ca­­re se grăbesc să guste vinul fiert o­fe­rit de către comercianți. Pen­tru cei tineri și ceva mai curajoși, bel­gi­e­­­nii produc așa numitul „peket”. Tă­­ria te îmbie cu diverse aro­me de fruc­te și ciocolată în­cin­gînd spi­ri­te­le. Pe lîngă licoarea lui Bachus, co­me­r­­cianții oferă o gamă lar­gă de pro­­duse specifice zonei mon­tane, bom­boane, ciocolată, nuga și pră­ji­turi ca­re mai de care mai aro­ma­te.

Nu-mi rămîne decît să mă bu­cur împreună cu prietenii mei de pa­­­tinoarul din fața Catedralei, să ad­­­mir standurile cu obiecte deco­ra­ti­­­­ve, cu suveniruri, cu lumînări par­fu­­­­mate și decorații pentru pomul de Cră­­­ciun. Mă intersectez adeseori cu tineri îndrăgostiți, zîmbesc vă­zînd bucuria de pe chipurile copii­lor și ascult colindele ce răsună la fie­­­care colț de stradă. Liege-ul m-a ac­­­ceptat.

Cristina BOTEZATU (Belgia)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top