Lista inghetata

Opinia de la centru Niciun comentariu la Lista inghetata 2

De curind am imprimat pe banda un material pretios. Chit ca era intuneric si camera mea neprofesionala n-a batut prea bine spre fata vorbitorului. Numai ochii i se vad. Sint albastri si imensi. Spune ceva in norvegiana. Cred ca nu m-a pacalit cind a tradus in engleza. Zice ca Norvegia e cea mai falsa tara de pretutindeni. Ea e Charlotte Cehone Hagen Ameti, tatal sau e albanez, in rest e norvegianca.

Zornaieli

Inainte ramasesem uimita in fata lucrurilor marunte de aici. Cum ca duminica n-ai voie sa cumperi bere de niciunde. Ca-i tara crestina si alcoolul e de la diavol. Ca mai bine de jumatate din armata norvegiana e cantonata in Irak, dar cei care sint insarcinati cu transmiterea coordonatelor pentru furnicarele de oameni, numai bune de bombardat, sint si ei oameni. Asta stiu de la un "responsabil" care retracteaza imediat ce marturiseste ca de cele mai multe ori coordonatele sint transmise gresit. "Cum sa omori atitia oameni?!" Ma mai mirasem ca aici, in patria azilului politic, strainii sint demonizati mai abitir ca vrajitoarele. Ma intortocheasem in explicatii cu un nativ cum ca de ce toate negrele paragrafate acolo nu apar in presa internationala si ca de ce exista doua realitati distincte, cite ziare mari are Norvegia. M-am revoltat ca in tara fara cersetori, numai in Oslo sint 16.000 de oameni fara casa, lasati in mila crestinilor. Apoi n-am mai cascat gura ca aici e legal sa-ti vinzi trupul, dar e ilegal sa-ti fie cumparat.

Eroul comunal

Dar cind am cunscut-o pe Charlotte am aflat cum isi umfla buzunarele politia de aici. Nu, nu ca la noi, cu amenzi date pe ochi imprastiati. Aici, salariul politistului creste drastic daca rezolva un caz de crima. Eroul isi are meritele recunoscute. Asa ca Jorn, prietenul Charlottei, a avut acum multi ani un proces. Prietena sa de atunci a fost ucisa. Politia n-a gasit urme de singe in apartamentul sau, asa cum se laudase. Oamenii au spus sub juramint ca Jorn era in sudul Norvegiei cind se infaptuise crima in nord. Asta a insemnat inca un proces, inca o data, o eliberare. Dupa trei ani insa, cind politistul blond cu ochi albastri spune ca ai facut ceva, atunci, tre’ sa taci si sa zici ca ai facut. Eroul comunal nu poate fi retrogradat. Asa ca daca dupa trei ani cineva vine si spune ca "poate" ai fost vazut in oras, la ceasul negru, atunci, clar, acolo ai fost, cu satirul in mina. Laurii si roata de tortura sint aruncate, iar salariile gonflate. C-o fi drept? Pai asta nu se judeca in Norvegia, ci la Drepturile Internationale ale Omului.

Oana OLARIU (Norvegia)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top