Locul unde se cîntă și se dansează
Opinia de la centru 28 februarie 2010 Niciun comentariu la Locul unde se cîntă și se dansează 4Cu mîinile ridicate în aer, pastorul Peter Rong conduce slujba la Biserica Baptistă „Spiritual Revival”, din cartierul bucureștean Giulești. Este singura biserică gospel din Capitală, unde refugiați din țările africane, sîrbi, americani, români și rromi se adună duminică de duminică să-și înalțe cîntecele și rugile către Domnul. Ritmurile chitarelor și ale tobelor îi ridică în picioare pe toți cei 40 de credincioși baptiști. Nimeni nu poate sta pe loc, se bate din palme și se fredonează.
Timp de două ore jumătate, aproape 40 de oameni vin la slujbă ca la un spectacol muzical în toată regula. „Avem 42 de membri în biserică, dar mereu vine cîte cineva nou, alții pleacă în țările de unde au venit”, spune zîmbind Peter Rong. Ar vorbi despre Dumnzeu în permanență, dar nu habotnic.
Peter Rong este un sudanez blînd, cu un zîmbet larg, care leagă orice întîmplare petrecută în viața lui, de Dumnezeu. El a venit în România în urmă cu 18 ani, ca student la Academia de Studii Economice. „Cînd am terminat liceul le-am spus părinților mei că vreau să vin în România. Mereu ni se vorbea la biserică despre România comunistă și ne rugam pentru români”, povestește pastorul, căutîndu-și cuvintele într-o română spălăcită, fără accente. Acasă, condamnat la moarte…
În 1992, a venit la București, însă, pentru că un tînăr creștin sudanez, care ține predici despre Dumnezeu într-o țară străină, nu a fost tocmai pe placul autorităților musulmane din țara natală, viața lui Peter Rong a luat de aici o întorsătură parcă suprarealistă, trezindu-se în închisoare. „Un an și șase luni am stat la Jilava. Aici m-am apropiat tot mai mult de Dumnezeu și așa mi-am găsit calea. Închisoarea m-a protejat de moarte”. În Sudan tînărul fusese deja condamnat la moarte, pentru că era creștin.
Aici, trimis al Domnului…
După ce a ieșit din închisoare s-a înscris la Institutul Teologic, în 1995. Adunările păstorite de el au început într-un apartament închiriat, din Giulești, unde Peter locuia împreună cu soția lui. În 2001, primește un spațiu la subsolul Bisericii Nădejdea, astfel luînd naștere Biserica „Spiritual Revival”, singura din Capitală cu specific gospel.
În biserica pastorului Rong oamenii vorbesc, se roagă și cîntă în limbi diferite. Însuși Peter Rong își spune predicile și învățăturile în limba română, engleză, dar și în dialect african. Fiecare enoriaș are lîngă Biblie, „The Bible” sau „La Biblie”, din care citesc cînd le vine rîndul.
„Să facem o cîntare, pentru în casa Domnului este viață!”, îndeamnă dintr-o dată pastorul. Instrumentiștii își iau locul în capul sălii, iar pe un panou sînt proiectate versurile melodiilor, în limba engleză, ca la un concurs de karaoke. Oamenii din biserică acompaniază „band-ul” cu bătăi din palme, mișcîndu-se în ritmul melodiilor.
„In French please”
Bobo este un tînăr congolez, în vîrstă de 20 de ani, cu părul de ciucuri, aflat în România de doar doi ani. Nu din cauza războiului sau a altor nenorociri, ci din cauza poliției congoleze. „Nu pot să mă mai întorc acolo, am avut niște probleme cu poliția”, mărturisește încurcat, Bobo. Înțelege limba română dacă i se vorbește foarte rar, iar în engleză știe să spună doar „in French please”. Își izbește cu putere palmele una de alta, după cum ritmul tobelor, cu gîndul la tărîmul african unde s-a născut.
Oana BALAN
Adaugă un comentariu