Noile patimi ale lui Paraschiv

Opinia de la centru Niciun comentariu la Noile patimi ale lui Paraschiv 2

Vasile Paraschiv a intrat de ce­va timp în manualele de istorie. Îl gă­­sești ușor, e pe la ca­pitolul legat de chinurile prin care au trecut di­si­den­ții politici sub re­gi­mul comunist. Probabil că e cel mai cunoscut om schingiuit de Securitate. A dat atî­­tea interviuri, că le-a pierdut și el și­­rul. A deprins astfel un au­tomatism stra­niu: la orice întîlnire cu o per­soa­nă care se arată interesată de să­nă­tatea lui intră în descrierea su­fe­rin­țe­lor tră­ite.

Vasile Paraschiv e însă azi ușor în­­gri­­­jorat. Tocmai a aflat, din presă, că ma­­gistrații Curții Supreme i-au res­­­­pins, definitiv, recursul făcut în pro­­­­cesul în care a cerut despăgubiri Sta­­­­tului Român. Motivul e ha­­­lu­ci­nant: torturile la care a fost su­pus „s-au prescris”. S-au șters cu bu­re­tele, în­vechite după 20 de ani de la Re­vo­lu­ție. De cînd a a­flat ves­tea, Va­si­le Pa­raschiv nu-și mai re­vi­ne. De aproa­pe trei ani aș­teap­­tă ca Sta­tul să-i facă drep­ta­­te și să re­pare mă­car pu­țin din răul pri­­cinuit. Nu știe cine l-a judecat exact.

Nu-i știe pe magistrați după nume. U­nul dintre judecătorii „ăia comuniști”, foști „ucenici ai celor de acum 40 de ani”, pe care Paraschiv îi bă­nu­­­­iește că ar purta pe sub robe și ce­va epoleți de pe la fosta Securitate. El și-a făcut datoria, s-a prezentat, dis­­­­­ciplinat, la toate termenele. A a­dus acte de mai-mai să se pră­bu­șeas­că dosarul de pe masa jude­că­to­ru­lui. A stat calm și atunci cînd a vă­zut cum judecătorul i-a oferit un sca­un se­­­cu­ris­tului care îl ținea ore în­tregi în pi­cioa­re sau îl bătea pînă la le­șin, și cînd l-a auzit pe acesta rostind cu­vin­­te­le: „Paraschiv? Nu cu­nosc niciun Paraschiv”. „Ca probă? Ce-am adus eu ca probă?”, aproape stri­gă bă­­trî­nul. Nu-i vine să creadă că cineva chiar îl întreabă asta.

A pur­tat pe pi­­cioa­re pînă în sala de ju­de­cată „toa­te suferințele” trăite. Repovestit poate pentru a mia oa­­ră, coșmarul real al lui Vasile Pa­ras­­chiv tot incredibil sună: „Am avut par­­­te de trei internări în spitale de psi­­­hiatrie pe criterii politice. Dintr-un om normal, m-au făcut nebun, ca lu­mea să nu ia în considerare ce spun. Am ară­tat apoi cum am fost răpit de Se­­­­cu­ri­ta­te cînd mă duceam la serviciu di­mi­neața. Cum m-au dus în pă­du­­re și m-au bătut timp de șapte zile și șapte nopți, cu pumnii, cu basto­nul, pînă cînd leșinam.

Atunci am vă­­­zut și eu că te doare de fapt cre­ie­rul, ca un curent, cînd te bat la tălpi. Doar Dumnezeu a vrut să nu mor”. Inițial, judecătorii au decis să i se acorde 300.000 de euro des­pă­gu­biri. Vasile Paraschiv a zîmbit pu­țin. Apoi, a aflat că au adăugat la mo­tivație că este un om mediatizat, că­ruia simpla notorietate i-ar fi adus o „reparație morală”. Un soi de sa­bo­­taj pentru că a decis să afle toată lumea adevărul. O recompensă pe care spune că nu a cerut-o niciodată.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top