Nu există Românie pentru fotbalul american
Opinia de la centru 18 octombrie 2011 Niciun comentariu la Nu există Românie pentru fotbalul american 0Cică în Statele Unite, 12 inși rămîn anual paralizați de pe urma fotbalului american. Dar noi sîntem o țară mică, n-o să avem în veci asemenea performanțe. Nu existăm, literalmente, în acest sport, atîta vreme cît n-avem federație.
În mod oficial, niciun component al formației de fotbal american Predators București nu aleargă pe acest maidan jerpelit din Parcul Național, după o minge ovală, cu șireturi. Jucătorul acela, care de fapt nu-i un jucător, ci un simplu om, nu zboară prin aer, cu capul în jos, și nu e cît pe ce să-și rupă noada la aterizare, noada lui nu e recunoscută. Nu strigă decît puștii care fac o miuță ceva mai încolo, au tot dreptul.
Ne-au luat-o bulgarii înainte și la capitolul ăsta. „În Bulgaria există o singură echipă. Nu știu, poate e vorba de mentalitate, dar ei cu o singură echipă au reușit să-și facă federație și să primească ajutor de la Federația Internațională de Fotbal American. În România ai nevoie de zece cluburi, de sute de jucători legitimați, nu putem face chestia asta. (…) Am cerut ajutor și de la Ambasada SUA, dar am fost politicos refuzați”, explică președintele Predators București, George Rusu.
Să nu care cumva să le sugerați o frăție cu rugbiștii, nu veți face decît să dați dovadă de superficialitate. „Mai există sporturi care și-au făcut o singură federație, dar între noi și rugby nu există nicio asemănare. Există tot atîtea asemănări între fotbalul american și rugby cîte există între fotbal și handbal. Dacă stăm să luăm ca asemănare faptul că mingea e ovală, o să spun: OK, amîndouă mingile sînt ovale, dar una e mai mică, una e mai mare, una are șireturi, alta n-are, cea de rugby are patru laturi, asta nu… Terenul e diferit, buturile sunt diferite, numărul de jucători e diferit, regulile în sine”, mai spune Rusu. În plus, rugby-ul există.
Avînd în vedere că sînt imperceptibili pentru ochiul uman, acestor indivizi le e mult mai ușor să accepte faptul că nu au bani. Oftează doar cînd au meciuri acasă și trebuie să le ofere oaspeților o sticlă de apă, să închirieze teren și ambulanță, să fie bine. În creierii nopților de duminică, cînd la americani e zi și stadioanele vuiesc, acești indivizi ațipesc cu telecomanda în mînă și devin transparenți pînă la pieire.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu