Oda bicicletei

Opinia de la centru Niciun comentariu la Oda bicicletei 2

E la modă să o ai zilele astea. Și e și mai cool să te plimbi cu ea și să a­fle și alții. Într-o lume în care se­den­tarismul e regulă, am ajuns să pri­vim acest banal vehicul pe două roți – inventat acum aproape 200 de ani – ca pe o excentricitate.

Pe mine bicicleta mea mă face să zîmbesc mai des. Mă binedispu­ne. Abia aștept să ies din birou, să las la o parte e-mailuri, telefoane, dead-line-uri și să NU mă îndrept istovită spre metrou. În loc de asta, să încep să pedalez cu vîntul în fa­ță, să simt cum sîngele mi se pune în mișcare cînd prind viteză, să mă con­centrez pe obstacolele străzii, și Sla­vă Domnului, în traficul bu­cu­reș­tean nu ai șanse să te plictisești de­loc. Dibuiești scurtături, eviți guri de canal descoperite (pe care e bine să le lași semnalizate în urmă măcar cu o creangă), încerci în fiecare zi alte foi și alte pinioane, alternezi trotuarul cu strada, te furișezi printre ma­șinile de la stop, ești atent să nu-ți iei portiere în fața de la șoferii profesioniști opriți pe partea dreaptă, oprești cînd ai tu chef să îți cum­peri un corn cald cu gem, pe care poți să îl savurezi în pas de promenadă, inventezi curse imaginare cu un oarecare autobuz.

E ca și cum mergi la școală de cer­cetași încă o dată, sau pentru pri­ma dată, dacă nu ai fost. La metrou e o atmosferă apăsătoare de obicei, poa­te de aia oamenii simt nevoia să se izoleze de mulțime, fie în­chi­zînd ochii și ascultînd muzică la căști, fie citind o carte. Par toți să spună: „eu vreau să fiu în altă parte decît în lo­cul ăsta, așa că o să încerc să mă de­ta­șez”.

Cu bicicleta e altceva: n-ai unde să fii în altă parte decît acolo unde ești. Îți solicită atenția, concentrarea, simțul de orientare. Și mai e ce­va: te apropie de locul în care ești, cu care interacționezi direct. Chiar da­că este praf și e poluare și sînt șo­feri ne-educați – eu am întîlnit to­tuși foarte puțini! – chestia asta mer­gătoare pe două roți te împacă cu lu­mea, cu mediul înconjurător.

Simți altfel orașul în care tră­iești, cartierul. Faci cunoștința cu el, cu mirosurile lui de gogoși cal­de și shaorma, cu mecanicii lui care se o­presc din meșterit și îți aruncă un „mai cu tupeu, papușă!”, cu la­cu­ri­le lui mirosind a stătut și totuși a viu, cu cîinii lui toropiți de somn la a­pus, care nici chef să mai sară la roată nu mai au, cu toate astea și cu mult mai mult.

Textul ăsta a nimerit fix la sfîr­și­tul sezonului de bicicletă: încep plo­ile, frigul, vremea mohorîtă. Dar credeți-mă, nu este prea tîrziu: eu îmi doresc o bicicletă din clasa întîi și abia vara asta, de ziua mea, am primit una.

Roxana LUPU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top