Partajul dorului

Opinia de la centru Niciun comentariu la Partajul dorului 2

Cînd face 2500 de km, cînd tr­ece prin trei mîini de șoferi, cînd e cîntărit întîi în Iași, apoi în Barcelona, apoi în Lleida, atunci par­că îmi vine să pup cutia asta de carton ce parcă încă mai păs­trea­ză căldura mîinilor mamei. Mă port cu pachetul ăsta ca și cu un prieten ce nu m-a vizitat de așa de mult timp, încît nu mai știu ce nu știe despre mine. „Aici, cu lif­­tul, stau la etajul unșpe. La șase stă Marve, din Turcia, e înne­bu­ni­tă după vampiri. Și uite, asta-i ca­­mera mea, ia un loc”. Și asta sînt eu, pe acoperișul Lleidei, sin­­gură în cameră, zîmbind unei cu­­tii

Amintiri de ciocolată

Bat pachetul ăsta pe spate, îl cîn­tăresc din ochi, îl rotesc pe toa­te părțile, îl mîngîi și mai că aș mai prelungi momentul ăsta dacă n-aș arde așa de nerăbdare. Îl des­chid ca pe-un cadou și-ncep să plîng. Instant. Miroase a acasă! Mi­roase a mama, a cearșafuri cu­ra­te, a drag, a liniște, a iasomie și-a pere cu scorțișoară.

Îmi îngrop fața în puloverul gros pe care mi l-a trimis, să nu-mi fie frig. „Să nu-ți fie dor”, a mai a­dăugat ea, glumind. Mi-ar mai fi tri­mis mama și niște chifteluțe și niș­te hrean și puțin nectar din me­rele din curte, însă nu s-a pu­tut. Totuși o ciocolată ROM în bo­tul cizmelor tot am găsit. Înșir lu­crurile pe pat, cu atîta grijă de par­că ar fi averea mea toată, și nu știu de care să mă bucur mai întîi și nu știu de care să mă bucur mai ta­re.

Și eu cu cine?

Sînt aici de două luni, dar n-am simțit cum s-au tot dus. Realizez doar cînd mai văd de cîte ori m-am bifat pe lista de dus gunoiul. Do­uă luni, jumătatea mea Eras­mus, și nu m-am simțit niciodată așa. E ciudat, mi-e ciudat. Îmi dau seama că nu plîng doar pentru că mi-e dor de acasă. Nu. Mai e ceva în sufletul ăsta al meu care dintr-o dată e atît de fra­gil și despuiat. Îmi mai e dor de ceva. De Lleida, de camera as­­ta cu cîrmă de vapor în loc de mî­ne­re, de oamenii ăștia a căror lim­bă abia încep să o-nțeleg, de lo­cul ăsta minunat de unde nici n-am plecat încă. Mi-e pur și sim­­plu dor. De străzile cu prea mul­­te lumini, de profesorul care mă mai întreabă: „Și în română cum se zice?”, de colega de apar­ta­ment din Iran care e atît de sin­ce­­ră cînd spune: „Can I help you with something?” (n.r. “Pot să te ajut cu ceva?”)

Cred că asta înseamnă să fii fe­ricit. Să-ți fie deodată dor de do­uă ori. De „aici” și de „acasă”.

Laura BABAN (Spania)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top