Perchezițiile de la aeroport, pomană curată

Opinia de la centru Niciun comentariu la Perchezițiile de la aeroport, pomană curată 15

La aeroportul din Salcea, borcanele cu zacuscă și gem de prune sînt confiscate conștiincios de către agenții SRI. Imediat după punctul de control, lîngă ușa care dă în sala de așteptare, într-o cutie din sticlă stau unele peste altele „armele albe”. Aco­lo sînt scoase din bagaj cu tot ce poa­te ucide, într-un fel sau altul. „Știm că pare ridicol, însă teroristul sparge bor­canul cu zacuscă, iar cu cioburile ucide oameni. Avem și aparat care de­pistează substanțele radioactive, iar de luna aceasta vom avea și două ca­bine tip pușcărie pentru persoa­ne­le violente, alcoolice și așa mai depar­te”, povestește Dumitru Sahlean, di­rectorul aeroportului din Suceava. Acum cîteva luni au oprit vreo zece kilograme de miere de albine numai de la un pasager. Într-un fel se bu­cu­ră și ei, după program mai iau cîte un borcan cu dulceață acasă. Tot în cu­tia cu arme găsim la discreție furculițe, foarfece, agrafe de păr, pile de un­ghii, bricege, brelocuri și tot felul de obiecte ascuțite.

Lorena Mazilu lucrează de 20 de ani ca agent antitero la aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava și es­te singura femeie care ocupă un astfel de post. Însă meseria asta nu o sperie și spune că are tărie de bărbat. „Pen­tru meseria asta îți trebuie un pic de psihologie, eu m-am apucat acum să fac facultatea aceasta deoarece știu că mă ajută. Mi-a plăcut de la în­ce­put munca mea și nu aș pleca de aici”, spune femeia. Aceasta are la dispo­zi­ție 52 de camere, o parte din ele rotative în valoare de 2.000 de euro bucata și spune că, în total, investiția din aparatura antideturnare ajunge la 100.000 de euro. Chiar dacă treaba pare ușoară, pentru cei care contro­lea­ză în bagaje, orice obiect banal poa­te ucide un om, iar vina le aparține în totalitate. „Apa se ia la pungă în avi­on, nu sînt permise deodorantele și fixativele de păr deoarece pot exploda la presiune mare și creează pa­ni­că. Nici cu parfumuri nu au voie, de exemplu, din pasta de dinți combinată cu alte substanțe se poate face un explozibil”, mai explică directo­rul. Nici doamnele nu scapă de o per­che­ziție riguroasă, acestea nu au voie cu tocuri care au cui metalic, deoarece le pot folosi în orice moment drept pumnal. Doamne sau nu, acestea tre­buie să treacă desculțe prin aparatul care detectează metalul.

La bărbați, pantofii sînt atent ana­lizați deoarece teroriștii sînt foarte inventivi. „Am avut un caz cu un băr­bat care a ascuns în tocul de la papuci un încărcător de pistol. La aparat a apărut exact forma și atunci ne-am dat seama că trebuie să găsim și celelalte bucăți. De regulă așa stă treaba, dacă găsești chiar și un arc și îl recunoști ca fiind de la o armă, atunci te apuci să scotocești după restul, pentru că ești sigur că vei găsi un pistol dez­membrat”, povestește Radu Robert Diaconescu, colegul Lorenei, și el agent la aeroport de 18 ani. Acum cinci ani s-au înregistrat și două telefoane cu atentat de bombă. A fost de fiecare dată alarmă falsă.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top