Rasismul de criză
Opinia de la centru 26 octombrie 2009 Niciun comentariu la Rasismul de criză 2Stau în barul ăsta ca o pată umană. N-am fost deloc inspirată cînd m-am îmbrăcat în sarafanul roșu și nici cînd m-am așezat în partea luminată a mesei. Sînt singura albă din barul de negri de pe strada Tallada. La o lungime de-o masă de mine stă Saudi, un negru vesel, agnostic și frumos.
Își rotește tutunul ieftin între degetele lungi și-mi vorbește despre sclavii negri ce-au murit în lanțuri pe corăbiile spaniole. Eu aș vorbi mai degrabă despre mărunțișuri catalane, despre Dumnezeu sau despre bere, nonșalanța rasismului nu mi-e la îndemînă. N-aș vrea să-l ofensez cu nimic, deși mi-e greu să cred că i-aș putea știrbi zîmbetul firesc cu care își încheie fiecare frază.
Dintii i se insiruie drepti, ca niste cuburi de zahar de un alb luminos. (De ce n-am vazut nici o reclama la pasta de dinti cu negri?) Saudi e un bărbat atrăgător, deștept, cu trupul lung, mlădios, cu privire și ochi de tăciune. Tenul proaspăt, tînăr, nasul rotund, lasa forța cuvintelor să-i cadă pe pomeți.
„Eu îți zic, dacă Hitler ar fi îngenunchiat America, acum nouă ne-ar fi fost mai bine, ne-am fi adunat. Asta ne lipsește!”. Și-a terminat de împăturit țigara și-mi vorbește cu gesturi largi. Îi place să gesticuleze în unghiuri ascuțite, ritmate. Nu mă pot stăpîni și-i urmăresc palmele cu privirea, ca pe două lumini difuze în obscuritatea barului.
Acasă pentru Saudi e în Côte d’Ivoire (Coasta de Fildeș, o țară din Africa de Vest), însă de șapte ani are reședința în Lleida, Spania. E electrician, dar a făcut aici de toate, de la culesul pe plantațiile catalane, la baloanele vîndute pe Carrer Major. Vorbește într-o spaniolă de stradă, energică, fără verbe la trecut sau viitor.
„Noi sîntem mai rasiști ca voi”
„Eu îți zic sincer ca un negru întrece o duzină de albi la rasism și asta n-o să se schimbe cît timp o duzină de negri lucrează pentru un alb”. Rîdem ca de o glumă bună, iar eu mă uit în jur si mai surprind alte zîmbete aprobatoare, firești, dar binevoitoare, către fata palidă, cu sarafanul ei roșu și cu texte oprite între buze. Începeau vag cu „sufletul n-are culoare”. Dar cum pot eu să vorbesc despre culoare cînd intru într-un magazin și nimeni nu mă privește suspect (subtil, dar totuși suspect), cînd îmi cumpăr cafeaua din banii Uniunii Europene, cînd istoria pielii mele nu atîrnă decît, poate, în lanțuri morale, cînd eu voi ieși din barul ăsta și mă voi duce să mă culc, iar ei se vor duce să aștepte autobuzul la colțul Avingudei de Catalunya sprijiniți de o valiză și mulțumiți că au de lucru. Orice fel de lucru.
Laura BABAN (Spania)
Adaugă un comentariu