Revoluția Lilianei

Opinia de la centru Niciun comentariu la Revoluția Lilianei 1

Mii de români i-au trimis lui Ni­co­lae Ceaușescu scrisori, în de­cem­brie 1989, cu cîteva zile înainte ca re­gimul lui Ceaușescu să se pră­bu­șească într-un tăvălug al violenței. Scri­sori de laudă, cereri pentru bu­te­lii, piese de schimb pentru Da­cia 1310 sau lemne de foc, dar și „note informative” gene­roa­se cu detalii cît se poate de pi­can­te din viața vecinilor.

Rîndurile puse pe hîrtie în acele clipe de cetățenii u­nui stat profund îndoctrinat și lovit de lipsuri creionează astfel tabloul u­nei Românii care trăia într-un uni­vers paralel cu cel al Revoluției.

Dincolo de România de la Ti­mi­șoara sau București, unde s-au pro­dus primele scîntei împotriva dic­taturii, era, de exemplu, Ro­mâ­nia de la Fălticeni, județul Su­cea­va. De aici s-a îndreptat, timid, sub for­mă de scrisoare, spre finalul anului 1989, speranța Lilianei, muncitoare la Filatura din oraș, proaspăt că­sătorită și mamă a unui băiețel de doar cinci luni la acel moment.

Liliana le cerea dictatorilor să in­tervină ca să obțină o garsonieră de la stat – stătea împreună cu pă­rin­ții, într-o casă bătrînească deloc în­că­pătoare. Ca într-o piesă absurdă, răs­punsul de la Ceaușescu, favorabil, a venit exact în dimineața zilei de 22 decembrie. Chiar înainte ca Nicolae și Elena Ceaușescu să-și ia zbo­rul de pe clădirea Comitetului Cen­tral al PCR, în huiduielile po­pu­lației. De ajuns cît Liliana, ce pri­vea căderea comunismului în direct la televizor, să gîndească: „Nu putea să vină și Revoluția asta mai tîr­ziu?”.

Viața de după 90 nu i-a adus în nici un caz prosperitate. Sau măcar gar­soniera aia păcătoasă pentru care a „îndrăznit” să-i scrie unui șef de stat ce părea intangibilă. Astăzi po­ves­tea Lilianei din Fălticeni pare să se muleze pe destinul a prea mulți ro­mâni, de după 1989. Căsnicia i s-a des­trămat rapid, cam pe atunci cînd s-a văzut nevoită să se mute la soa­cră, într-o cameră și mai mică decît îna­inte sau cam pe atunci cînd slujba de la Filatură a devenit istorie. A­vea deja doi copii de acum și, într-o bu­nă zi, acum opt ani, Liliana a luat o hotărîre deja clasică printre familiile de români: a plecat la muncă, în Italia.

Pe acasă nu o să ajungă prea cu­rînd. Nu poate risca să piardă singura ei sursă de venit. Rămîne la Ro­ma, de unde trimite salutări în țară, bani pentru copii și un gînd răzleț, a­cum, la 20 de ani de la Revoluție: cum de s-au potrivit toate eveni­men­­­tele alea de ea și ai ei chiar nu au știut nimic din ce urma să se pe­trea­că?

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top