Rezumatul unei revoluții închipuite
Opinia de la centru 18 mai 2010 Niciun comentariu la Rezumatul unei revoluții închipuite 2S-au făcut revoluționarii anul ăsta. Au țîșnit din toate colțurile Internetului, imediat după tăierea lefurilor. Sînt niște revoluționari aparte, corcituri între amatori de hip-hop de cea mai proastă calitate – ce poate fi mai halucinant decît un remake făcut de Tataee după o piesă de-a lui Vali Sterian? – și lipitori de birou, oameni liniștiți de felul lor, cu o conexiune la Internet plătită din bani publici.
Nu știu exact cînd și-au scos B.U.G. Mafia noua piesă cu titlu de nereprodus în paginile unei publicații, dar a fost la scurt timp după declarația lui Băsescu privitoare la lefuri. Prăfuiții de după blocuri și-au frecat mîinile, probabil, la gîndul că vor scoate la luptă, eventual și la un concert, niscaiva bugetari. Lumea e supărată de tăierea lefurilor, așa că mulți au intrat pe net să asculte și să fredoneze a pagubă. Antena 3 și Realitatea TV s-au entuziasmat și ele peste poate și au contribuit, cum au putut, la popularizarea melodiei, după principiul: „cine știe de unde răsare revolta?”. Jurnalul Național a făcut repejor un interviu cu Tataee, care a zis că e supărat, că lumea o duce greu, că ar vrea revoltă fix ca în Grecia, fără violență. Probabil că n-a deschis demult televizorul și nu știe că la Atena au murit trei oameni, după ce o clădire a fost incendiată.
Tataee se declară comunist, trebuia s-o aflăm și pe asta. „De cînd stăteam în centrala telefonică unde lucra mătușa mea și băga pe vremea comuniștilor fire în panou, de cînd făceam practică și strîngeam roșii pentru regimul comunist… cred că trebuie să existe o responsabilitate socială și asta înseamnă comunism. Sînt comunist din punctul ăsta de vedere, cred că trebuie să existe o responsabilitate socială în toate păturile. Și cred că oamenii care fac mulți bani trebuie să se implice mai mult din punct de vedere social”. Cam așa arată „capii” revoltei virtuale, așa vorbesc: sînt nostalgici după zilele în care mergeau la școală ca să strîngă roșii.
După ce, exasperat de atîția prieteni care postau stupizenii asemănătoare pe Facebook, alături de mostre de înțelepciune de-ale inconfundabilului Victor Ciutacu, am făcut greșeala de a scrie că toate astea mă amuză. O colegă a sărit ca arsă: mi-a recomandat mai întîi un tratament pentru autism, mi-a scris apoi că ea e obișnuită să trăiască așa, pentru că a supraviețuit regimului comunist, așa că va trece și peste dictatura lui Băsescu, dar că, în ceea ce mă privește, lucrurile stau rău. „După ce nu va mai fi Băsescu la putere vei rămîne un om fără icoană”, m-a avertizat ea.
Nu i-am mai zis că nu e vorba de a fi cu Băsescu sau împotriva lui, ci pentru o revoltă care ar arunca România într-un haos ca la carte sau pentru puțină liniște socială, o gură de aer pentru o țară care trece prin momente grele. În plus, nu puteam să o contrazic: unii se simt bine în roluri de eroi, chiar și atunci cînd nu le pune nimeni pumnul în gură.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu