Rugăciuni profesioniste
Opinia de la centru 3 aprilie 2012 Niciun comentariu la Rugăciuni profesioniste 5Oricine poate să creadă, să creadă fierbinte și să facă mii de cruci regulamentare, de sus în jos și de la dreapta la stînga. Însă cine vrea să obțină un beneficiu concret de pe urma credinței sale – o împlinire în plan profesional sau personal, un rău pentru dușmani – trebuie să apeleze la doamna Doina. În fiecare zi de marți, dumneaei așteaptă aproape de intrarea în Biserica de la Curtea Veche, în dreptul Hanului Manuc.
Ajutorul divin poartă ochelari și are părul scurt, ondulat; șade pe un scăunel, într-un grup mai mare de femei. În mînă are un teanc de acatiste gata scrise în mijloc: „…(nume) Se roagă la Maica Domnului, Domnul Iisus Hristos, Sf. Anton, pentru iertarea păcatelor, sănătate, sporul casei, dezlegarea de blesteme, de farmece, de duhuri rele, ferirea de accidente”. Acatistele doamnei Doina sînt așadar un soi de formulare, unele mai speciale, scrise de mînă și fără ștampile. Se completează cu numele solicitantului de favoruri cerești, precum și cu cele ale beneficiarilor de rugăciuni. Doamna Doina întreabă scurt: „Nume de botez!” și așteaptă cu pixul în mînă, ca un polițist dătător de amenzi.
La o adică, doamna Doina poate veni în întîmpinarea dorințelor credincioșilor cu o listă mai lungă, în care aceștia să bifeze după pofta inimii. La cerere, adaugă în josul paginii alte solicitări de natură sufletească sau materiale. Pentru cine nu știe să-și personalizeze cererea, doamna Doina pune de la ea: „succes în carieră”, „liniște în familie”, „pace sufletească”. Cică publicul larg cam asta solicită și, la urma urmei, prinde foarte bine o liniște în familie sau o pace sufletească din oficiu.
După aceea, doamna Doina zice că trebuie să încheie, să nu-l plictisească pe Cel de Sus și scrie mare „AMIN”, pune semnul exclamării și subliniază. „Data viitoare veniți aici? Trebuie să facem zece marți! În fiecare marți cîte un acatist. Și în a zecea marți facem acatist de mulțumire. Căutați-mă pe mine, să mergem pe aceeași mînă”, zice ea, iar vocea e oarecum severă. Face o programare pentru săptămîna viitoare. Scriitoarea de acatiste își mai avertizează clientul că se va lăsa așteptată doar dacă trece Poliția prin zonă. Iar doamna Doina merită așteptată, „că înăuntru n-are cine să vă scrie”. Pe urmă, încasează cît o fi, că „nu lucrăm pe taxe”.
Cu banii în mînă, mai vine o îndrumare, una din suflet: „Uitați, mergeți și luați de la omul ăsta lumînări…” și arată spre un domn zdrențăros, care zîmbește. „Decît să luați cu 4.000 bucata din biserică, dați un leu pentru șapte bucăți. Apoi dați la părinte o lumînare și un bănuț pentru o zi. Data viitoare dați alt bănuț, dar un leu, doi, nu mult. Hai, pregătește niște lumînări!”, strigă ea către respectivul coleg, și omul zîmbește tot mai larg. O industrie întreagă se urnește cu fiecare rugăciune.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu