Să rîdem la Deveselu

Opinia de la centru Niciun comentariu la Să rîdem la Deveselu 0

Putea să fie Deveselu o localita­te cu stea în frunte, putea să aibă echi­pă pe primul loc în campionatul ju­de­­țean, putea să aibă fabrică de te­le­foa­­ne ca jupânul Jucu. Putea să fie Deveselu comuna în care s-au năs­cut toți cei patru președinții Ro­mâ­niei, vreo duzină de cîștigători de Nobel sau Irinel Columbeanu în­su­și, putea să aibă Deveselu primar cu doctorate la Oxford, putea să ai­bă drumuri proaspăt asfaltate și ca­na­lizare. Reunite fiind, să zicem, toa­te condițiile de mai sus, tot s-ar fi rîs pe rupte de comuna Deveselu în clipa în care președintele Ro­mâ­niei ar fi anunțat că uite, România și SUA au hotărît locul în care va fi am­plasat scutul antirachetă și ar fi pus degetul pe hartă în ini­ma Ol­te­niei, la cîțiva kilometri de Caracal.

Evident, la cîteva minute după ce a picat această veste, toate televiziunile și ziarele de la București au trimis reporteri, cameramani și fo­toreporteri să vadă ce-i cu De­ve­selu. De fapt, nu să vadă baza militară intrată în conservare de vreo zece ani, ci să caute pășuni, vaci și lume proastă.

Mai întîi însă, presa a trebuit să în­dure o ceremonie sumară: au fluturat steaguri, s-a vorbit despre în­cre­­dere, cooperare și strategie. La sfîr­­șit, americanii au urcat în niște eli­­coptere cît toate zilele, iar ro­mâ­nii într-un autobuz roșu și scorojit și du­și au fost cu toții.

În zgomotul elicelor, primarii din Caracal și din Deveselu au dat in­terviuri la foc rapid. „Este bine pen­tru comunitatea din Deveselu. Față de alte localități, am avut avan­ta­­jul infrastructurii: unitatea a fost în­ființată în 1953 și a fost una dintre cele mai mari din țară”, a precizat mai-marele co­mu­nei gazdă, Gheor­ghe Beciu. O reporteriță dorea să afle dacă domnul primar i-a așteptat pe americani. „Dacă ar fi să glumim, ar trebui să zic că i-am așteptat de mult. Dar noi suntem obiș­nuiți cu militari în zonă, deci nu va fi o schimbare prea ma­re”.

Între două răspunsuri, cei doi edili își șopteau și zîmbeau: „Uite cum am ajuns vedete!”. Se plimbau mîn­dri printre microfoane, aveau și de ce: cu o seară înainte fuseseră con­­vocați la Cotroceni, președinte­le însuși le-a dat vestea cea mare. Le-a cerut chiar acordul.

La ieșire, grosul mașinilor venite de la București au făcut stînga, spre inima satului, în căutarea unor cetățeni care să-și dea cu părerea despre scut și despre cum le va schim­ba viețile, despre Obama și despre Osama. Din redacție li se ce­ruse un pic de culoare locală, așa că prima oprire a fost la cîrciumă. Bui­măciți de atenția care li se acor­dă, unii săteni s-au dat la o parte, spre marginea drumului. Nu s-a miș­cat încă un pai la baza de la De­ve­selu, că scutul antirachetă a fă­cut deja primele victime.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top