Săraca țară genială
Opinia de la centru 15 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Săraca țară genială 1Îl cunosc de vreo trei ani. L-am văzut prima dată la Unirii, lîngă trecerea de pietoni, într-un ger tăios, scîrțîind la vioară o bucată din George Enescu. Ne-am mai întîlnit din cînd în cînd, preț de un refren, în diverse zone. Ultima oară l-am văzut pe la Romană, cîntînd iar în strună, dar fără vreun succes. Amărît, se oprește din cîntec și aruncă cu toată mînia: „Nimeni nu mă aude, nimeni nu mă vede”.
Mai am un prieten de cîntec. L-am văzut o singură dată, preț de vreo cîteva stații, între Dristor și Izvor. S-a așezat în mijlocul vagonului și a hîșcîit cu dreapta un acord de început, așa cum Mick Jagger făcea în tinerețe. A zis de Ștefan Bănică, de Gipsy Kings și alte cele și chiar mi-a făcut o dedicație specială care m-a costat un leu. Între melodii, făcea o pauză plină de însemnătate și introducea următorul refren cu „maintenant pour vous, la musique espagnole” (n.r. acum, pentru dumneavoastră, muzică spaniolă).
Nici pe el nu l-a văzut aproape nimeni, lumea nu s-a obosit nici să-i zîmbească. Nu prea putem să vedem micii eroi decît dacă într-un colț al ecranului scrie „X Factor” sau „Românii au talent”. Și avem talent cu duiumul. Știm să dansăm, să cîntăm nu mai zic, avem profesori în toate universitățile importante, studenți în toată lumea și parcă ne saltă inima mai ceva ca la o mărire de salariu cînd auzim că un român lucrează pentru Mark Zuckerberg sau Steve Ballmer. Nu mai zic că ar trebui să mai fie pusă o zi liberă în calendar pentru fiecare român care i-a dat pe spate pe cei din publicul de la „Nu știu ce nație are talent”.
Sîntem atît de geniali, că am aflat că Petrache Poenaru al nostru a inventat stiloul doar cînd l-am făcut stație de metrou. Ne place atît de mult să vorbim despre Ana Aslan, Hagi și Nadia Comăneci (La mulți ani pentru jumătatea de veac pe care a împlinit-o!), să ne gîndim că dacă România nu ar fi fost pe harta lumii am fi rămas în continuare la nivelul plugului cu boi, că dăm cu stîngu-n dreptu’. Sufocați de atîta mîndrie care nici măcar nu ne privește, ci e a Anei Aslan, a lui Gică Hagi, a Nadiei Comăneci și a altora ce au fost și vor fi mari, nu facem decît să contemplăm lumea de la nivelul nostru înalt.
Nu există mod mai bun care să definească ce simțim despre personalitatea noastră, decît o replică a fostului președinte Emil Constantinescu, într-un interviu în presă: „…dacă ești principial, atunci poți să negociezi foarte bine. Așa am obținut, la summitul OSCE, din 1999, de la Istanbul, retragerea trupelor din Transnistria. Nu s-a retras nimic, dar s-a putut încheia conferința”.
Andreea ARCHIP
Adaugă un comentariu