Senzații tari la Chișinău

Opinia de la centru Niciun comentariu la Senzații tari la Chișinău 1

Anunțul cu privire la alegerea u­nui șef al statului a primit eticheta „Se­nzațional” în unele publicații e­lec­tronice de peste Prut. E un „Sen­za­ți­onal!” justificat, într-o mare de sen­zații gazetărești călduțe: de la de­mi­sia lui Vladimir Voronin pînă la va­li­da­­rea lui Nicolae Timofti în această fun­cție au trecut aproape trei ani.

În a­ceastă vreme s-au încropit alianțe, au fost alese două garnituri de parla­mentari care au votat în șapte rîndu­ri candidaturi pentru președinție, iar un referendum pentru modificarea Con­stituției a eșuat. Pentru certurile în­tre liderii Alianței pentru Integrare Eu­ropeană (AIE) s-a pierdut șirul. În toa­tă nebunia asta apare un nume nou, se găsește o majoritate și lucrurile în­cep să se așeze.

Pînă pe 16 martie, ziua votului din Parlament, Nicolae Timofti n-avea pagină pe Wikipedia. Totuși, Ti­mof­ti n-a venit chiar de nicăieri: a fost ju­decător general al Republicii So­vie­tice Socialiste Moldovenești, apoi mem­bru și reprezentant al Con­si­li­u­lui Magistraturii. A luat decizii con­troversate, care au făcut ca Re­pu­bli­ca Moldova să piardă procese la CEDO. Însă, pentru un om care a avut putere într-un stat sovietic și apoi într-o pseudo-democrație, asemenea pete devin detalii.

Pentru a afla cum va funcționa RM sub al patrulea președinte al său, e util să căutăm cuvintele cheie din dis­cursurile sale și ale celorlalți ac­to­ri politici semnificativi. Înaintea vo­tului, Timofti a spus că prima sa vi­zită oficială va fi la Bruxelles. O no­uă asigurare că direcția asumată a­cum doi ani și jumătate de către a­li­anța de guvernare de la Chișinău va fi păstrată.

Opțiunea sa a fost primită cu în­gă­duință la Moscova. Duma de Stat a salutat decizia legislativului de la Chișinău și a spus că noul pre­șe­din­te e „o figură de compromis”. Rușii ghi­cesc, dincolo de pro-europenismul lui Timofti, un partener de discuție con­venabil, conștient de faptul că are multe concesii de făcut. De altfel, în scri­soare e strecurat un alt punct e­sen­țial: rezolvarea conflictului trans­nistrean. Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost la rîndul său precaut: „Noi respectăm alegerile din RM. Sper ca și Chișinăul să respecte au­toritățile republicii moldovenești nis­trene”. Practic, Șevciuk îi cere lui Timofti să-l trateze ca pe un partener de discuție egal. În salutul său, Mi­nis­­terul de Externe român a făcut re­ferire la „susținerea pentru parcur­sul european al Republicii Mol­do­va” și la nevoia de reforme.

Dincolo de declarații: pentru ca man­datul lui Timofti să însemne ce­va, AIE trebuie să găsească o no­uă rațiune, suficient de puternică, pentru a merge înainte. Și să înțeleagă faptul că de vineri, 16 martie, în­țe­pe­ni­rea în proiect a RM nu mai are nicio scu­ză în fața cetățenilor săi.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top