Senzații tari la Chișinău
Opinia de la centru 21 martie 2012 Niciun comentariu la Senzații tari la Chișinău 1Anunțul cu privire la alegerea unui șef al statului a primit eticheta „Senzațional” în unele publicații electronice de peste Prut. E un „Senzațional!” justificat, într-o mare de senzații gazetărești călduțe: de la demisia lui Vladimir Voronin pînă la validarea lui Nicolae Timofti în această funcție au trecut aproape trei ani.
În această vreme s-au încropit alianțe, au fost alese două garnituri de parlamentari care au votat în șapte rînduri candidaturi pentru președinție, iar un referendum pentru modificarea Constituției a eșuat. Pentru certurile între liderii Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) s-a pierdut șirul. În toată nebunia asta apare un nume nou, se găsește o majoritate și lucrurile încep să se așeze.
Pînă pe 16 martie, ziua votului din Parlament, Nicolae Timofti n-avea pagină pe Wikipedia. Totuși, Timofti n-a venit chiar de nicăieri: a fost judecător general al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, apoi membru și reprezentant al Consiliului Magistraturii. A luat decizii controversate, care au făcut ca Republica Moldova să piardă procese la CEDO. Însă, pentru un om care a avut putere într-un stat sovietic și apoi într-o pseudo-democrație, asemenea pete devin detalii.
Pentru a afla cum va funcționa RM sub al patrulea președinte al său, e util să căutăm cuvintele cheie din discursurile sale și ale celorlalți actori politici semnificativi. Înaintea votului, Timofti a spus că prima sa vizită oficială va fi la Bruxelles. O nouă asigurare că direcția asumată acum doi ani și jumătate de către alianța de guvernare de la Chișinău va fi păstrată.
Opțiunea sa a fost primită cu îngăduință la Moscova. Duma de Stat a salutat decizia legislativului de la Chișinău și a spus că noul președinte e „o figură de compromis”. Rușii ghicesc, dincolo de pro-europenismul lui Timofti, un partener de discuție convenabil, conștient de faptul că are multe concesii de făcut. De altfel, în scrisoare e strecurat un alt punct esențial: rezolvarea conflictului transnistrean. Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost la rîndul său precaut: „Noi respectăm alegerile din RM. Sper ca și Chișinăul să respecte autoritățile republicii moldovenești nistrene”. Practic, Șevciuk îi cere lui Timofti să-l trateze ca pe un partener de discuție egal. În salutul său, Ministerul de Externe român a făcut referire la „susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova” și la nevoia de reforme.
Dincolo de declarații: pentru ca mandatul lui Timofti să însemne ceva, AIE trebuie să găsească o nouă rațiune, suficient de puternică, pentru a merge înainte. Și să înțeleagă faptul că de vineri, 16 martie, înțepenirea în proiect a RM nu mai are nicio scuză în fața cetățenilor săi.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu