Strania metamorfoză a unui strungar în incendiator
Opinia de la centru 16 iunie 2010 Niciun comentariu la Strania metamorfoză a unui strungar în incendiator 1Ironia tîmpită a morții lui Gheorghiță Duncă este că omul a ieșit în seara aceea de 13 iunie 1990 pe stradă nu ca să-l conteste, ci ca să-l susțină pe Ion Iliescu. A ieșit fiert de nerăbdare imediat ce l-a auzit pe președinte, în miezul unui meci de Campionat Mondial de Fotbal întrerupt bursc, chemînd „oamenii de bine” să „salveze țara” de „golanii” care incendiau prin capitala în care încă nu debarcaseră minerii. Era totuși noaptea dintre 13 și 14 iunie 1990 în casa familiei Duncă, una de nesomn pentru Oana, fiica cea mică a lui Gheorghiță, și pentru Mioara, nevasta care habar n-avea de ce soțul întîrzie de la „salvarea națiunii”.
Vestea morții capului familiei Duncă, un strungar de la intreprinderea „Optica”, localizată prin Balta Albă, a venit relativ devreme. Să tot fi fost vreo cinci dimineața cînd Mioara s-a trezit. Gheorghiță încă nu venise. „Nu știa nimic de el, unde e, nu dormise toată noaptea. Și, nu știu, parcă a fost un semn, chiar atunci a căzut ceasul de pe perete. Imediat a sunat telefonul. Un doctor-colonel de la Spitalul Ministerului Apărării i-a spus: «L-am găsit pe soțul dumneavoastră, dacă vreți să veniți să-l recunoașteți!»”, își amintește Oana.
Pe Gheorghiță l-au împușcat în fața fostului Minister de Interne, glonțul a explodat în el, lăsîndu-l pe bărbatul de 39 de ani cu jumătate de corp sfîrtecat. La spital, mai mult mort decît viu și-a recunoscut din priviri soția și a fost băgat în sala de operații. Peste trei zile, minerii veniți după ce forțele de ordine au tras în protestatari plecau de unde au venit, calmul se lăsa peste oraș, Iliescu se pregătea să fie investit ca președinte, iar Duncă murea, fără să fi apucat să fi rostit vreo vorbă despre ce i s-a petrecut.
În mod normal, liniștea ar fi trebuit să se lase firesc peste viața familiei îndurerate. Dar în România anului 1990 nu era loc pentru așa ceva. Oana Duncă, fiica pe atunci adolescentă își amintește: „După înmormîntare, coboram la metrou cu mama și am auzit cum strigau distribuitorii de ziare: «Veniți să luați ziare cu incendiatorul-șef de la Ministerul de Interne». Și n-o să uit niciodată: în poze era tata, iar alături puseseră arme albe, lanțuri, ca și cum ar fi fost găsite la el. Am crezut că mor! Tata era blînd, nu era în stare de așa ceva! L-au folosit într-un mod cumplit!”.
Sînt lucruri care cu greu pot fi uitate. Mioara s-a îmbolnăvit imediat de inimă și de diabet. A făcut în repetate rînduri greva foamei, pentru aflarea adevărului acelei blestemate zile de 13. Acum un an și ceva, se prăpădea fără să fi aflat vreodată mare lucru. Rămîn lucruri care nu pot fi descrise prin pagini de ziare. Cum e rușinea unei tinere care-și vede tatăl pe post de „golan” în ziare. Pentru Oana, la 20 de ani de la evenimente, acum și ea mamă și soție, nu mai rămîne decît o certitudine. Aceea că în timp ce ea se pregătea, în iunie 1990, de admitere la liceu, undeva s-a lucrat abil, „ca să nu se facă dreptate!”.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu