Trandafiri electorali

Opinia de la centru Niciun comentariu la Trandafiri electorali 6
Trandafiri electorali

De mai bine de patru ani, de cînd m-am mutat în București, stau în Sectorul 3. Am schimbat trei apartamente, în trei zone diferite, dar n-am părăsit cel mai mare și aglomerat sector al capitalei. Și bine am făcut că altfel nu mi-aș fi dat seama de cît de mult s-a implicat cel de-al doilea Negoiță (Robert) în înfrumusețarea zonei.

Acum stau cam la șapte minute de mers pe jos pînă la sediul Primăriei Sectorului 3, iar această zonă este prima care a avut de suferit de pe urma ideilor gospodărești ale edilului. În ultimii doi ani, trotuarele de aici au fost asfaltate, după care au venit cei de la diferite regii și companii care au săpat pentru cîteva țevi, iar au fost asfaltate, pentru ca anul trecut ele să fie acoperite cu dale de piatră.

Au trecut apoi la copaci. După ce i-au curățat sau scos de tot – pe alocuri – le-au acoperit porțiunile de pămînt cu un soi de strat aparent impermeabil de pietricele (din alea de care vezi într-un ghiveci cu cactus) lipite între ele. La cîteva luni, au apărut primii copaci uscați. Pe zgomotoasa șosea Mihai Bravu se lucrează de zori la schimbarea bordurilor, la doi pași mai încolo, în ianuarie 2016, se pune conștiincios stratul de gazon, iar lista acestor munci gospodărești poate continua.

Aceste lucrări fac parte din ceea ce-mi place să numesc „Cooperativa Munca în Zadar SRL”. Nu numai că vor fi refăcute la primăvară, fie din dorința primarului, fie că s-au stricat deja, ci pentru că îs inutile. Pe gazon și pe trotuarul din dale roșii vor fi parcate mașinile, iar pietonii tot pe stradă vor trebui să meargă. Raportul Curții de Conturi spune că primarul Sectorului 3 a plătit 3890 lei pentru o bancă de lemn; din păcate, asfel de bănci sînt puse pe un trotuar deja sufocat de automobile.

Cîte locuri de parcare s-ar fi construit din cele 1,6 miliarde de lei pe care primăriile le-au cheltuit pentru „spații verzi”? Într-un oraș recunoscut pentru gradul ridicat de poluare, nu plantezi panseluțe și trandafiri la 76 de lei bucata, ci pui mai mulți copaci și investești în transportul public.

Dar, în final, și trandafirii își vor arăta adevăratul lor potențial în viitoarele reviste care vor fi distribuite în preajma alegerilor locale. Îmi și imaginez colajele cu flori, plasate frumos sub cîteva citate de genul celor cu Octavian Paler de pe Facebook: „dintotdeauna am iubit natura” sau „florile sînt culorile de care avem nevoie în viață”.

Text de George GURESCU, jurnalist TVR și Senior editor Opinia Studențească

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top