Un hoț milostiv
Opinia de la centru 20 martie 2013 Niciun comentariu la Un hoț milostiv 1De Bebiță nu ne-a plăcut de la prima vedere. Chiar de atunci de cînd ne-am urcat în metrou și ne-am izbit cu privirea de ochii lui tăioși, de trupul pipernicit, dar îngrijit, aplecat puțin în față, ca la pîndă, ne-am ferit să-i stăm în preajmă. Hoțomanul însă ne-a căutat cu privirea și numai ce l-am văzut așezîndu-se lîngă noi. El pe locurile celor cu dizabilități, noi mai spre mijloc, sprijinite de o bară.
Nici nu știam încă ce gînduri întunecate purta, cînd i-am atras atenția Patriciei, colega care mă însoțea, să-și țină geanta mai aproape, la care el, surprins de-a binelea, încît și-a luat mîinile de pe portofelul prietenei mele și le-a încrucișat a lehamite, ne-a întrebat: „Sînteți românce?” Noi nu-i răspundem, iar cînd înțelege că nici nu aveam de gînd să o facem, adaugă cu necaz. „Acum îți furam portofelul și-ți făceam ananghie, noroc de prietena ta, că te-a avertizat. Pentru că ești româncă te iert acum, dar data viitoare…”.
Cîteva secunde după, eram amîndouă statui umane, dar mai apoi, cel puțin eu, mi-am amintit că în geantă aveam două portofele, dintre care unul era al altcuiva și atunci am vrut să le verific, cît mai discret posibil, însă mîinile nu mă ascultau. Încremenisem cu totul și nu puteam decît să mă uit la Patricia și să mă gîndesc că probabil deja a „operat-o” și acum face conversație doar de dragul limbii române. Dar nu.
Bebiță-i hoțul milostiv. Și nu fură de la unii să dea la alții, ci fură pentru el, pentru familia din România și uneori din monotonie „pentru că doar asta știu să fac de la zece ani, cam de cînd am început să fac și pîrnaie. Altceva, ce? Să muncesc?” Noi puțin mai animate, îi răspundem naiv că „da”, dar Bebiță cu textul pregătit începe să ne argumenteze că nu e cu putință. „Cine mă mai angajează pe mine, țigan de 45 de ani, în ziua de azi? Ce experiență am eu? Numai în buzunăreli și la mititica.”
Bebiță vede închisoarea mai des decît își iau concediu românii care lucrează în străinătate ca să vină acasă, o dată sau de două ori pe an.
Țiganul se odihnește „la răcoare” de mai multe ori într-un an, pentru că posibilitatea de a-l prinde poliția este la fel de mare precum sînt șansele de a ieși iar la vînat pe liniile de metrou. „Diferența o face legea. La noi, dacă te-a prins că furi din buzunare, îți dă între șapte și 12 ani, iar aici între 24 și 72 de ore. Și-atunci unde e mai bine, în Craiova sau în Barcelona?”
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu