Un Moromete destul de banal
Opinia de la centru 8 aprilie 2013 Niciun comentariu la Un Moromete destul de banal 2Un personaj carismatic, ce mai! În fiecare an, de Paște, îmi amintesc de el și zîmbesc pe unde mă apucă, în tramvai, în baie cînd mă spăl pe dinți. În alimentară. De zice lumea că-s tananică. Acum patru ani, ne-am adunat toți din neam la el în ogradă, sub gutui, și am făcut un picnic ad-hoc cu ce era prin bucătărie. Evident, un picnic cu mămăligă. El, un Moromete puțin distorsionat, de fapt cred că au în comun doar pălăria… Cum spuneam, el, personajul meu din lumea reală cînta „M-am născut între Carpați” și săruta copăceii ce răsăreau din rădăcinile celor mari, împînziți prin toată bătătura. Apoi cădea jos și făcea îngerași în praf. Asta după ce a început de dimineață să sărbătorească cu vin de anul trecut, făcut din butucii de la deal de casă.
Personajul meu are 63 de ani și a fost de meserie tractorist, șofer de cursă lungă, etc. I-au plăcut oltencele, dar nu s-a însurat cu nici una. Are ochii verzi, ca o umbră deasă de lăstari, gura dusă într-o parte, dinții tociți, (suferă de bruxism), iar urechile îi stau puțin depărtate de cap. Rudă prin alianță și colecționar de televizoare vechi. După casă are zece, unele peste altele, stricate. Mai are două bune în casă, dar doar pe unul îl folosește. Îi plac serialele coreene deoarece: „Măi tată, păi acolo e pe real, cu trădări și războaie. Cu mișelii, dușmani”. Dușmani are și el, în sat. Din cauza lor n-a avut liniște în viață!
Pe soție o chema Victoria, dar i-a spus mereu Lica, după o altă iubire, din tinerețe. Pe atunci prindea calul din galop și-l încăleca. Își amintesc copiii vremea cînd erau mici iar el, tatăl, a scăpat caii care au luat-o năluci cu tot cu căruță spre pădure. „A fugit atît de repede că a ajuns căruța din urmă, a întrecut-o apoi a prins un cal de căpăstru și a sărit pe spatele lui”. Nici acum nu se lasă mai prejos, cînd duce calul la păscut, îl duce călărind. Dar cînd își vede copiii realizați unul cîte unul, se mîndrește și îi pupă pe frunte părintește. Cînd erau mici nu-i pupa deloc. Mai mult îi bătea. „Știam eu că ai să te descurci, că doar ești deștept, prostule”. Iar ultimul cuvînt îi iese mereu apăsat, cu precipitații.
De ce am scris despre el? Pentru că este un om cuprins în categoria „normalului”, nu este ieșit din comun, nu e plin de calități. E unul dintre cei cu care ne-am obișnuit și pe care nu-i mai vedem, deși sînt prea mulți. Și sigur nu e subiect de tabletă, nu a luptat în război, nu a fost în Siberia în lagăr, nu e refugiat, nu îndoaie linguri cu mintea. Însă face și el ceva. Regretă. Că s-a însurat cu Lica, că a făcut prea mulți copii, că nu și-a înoit permisul expirat de ani, că a vîndut tractorul, că i s-a furat aparatul de sudură din curte, că…
Paula SCÎNTEIANU
Adaugă un comentariu