Un oraș cît o duminică

Opinia de la centru Niciun comentariu la Un oraș cît o duminică 3

Lleida e făcută să fie gazdă. Ca prietena mea din copilărie pe ca­re, deasupra ceșcuțelor de ceai goa­le, o bănuiam că n-are altă me­ni­re decît aceea de a aștepta toată zi­ua musafiri. Că nu va avea alte idea­luri decît să primească cvasi­străini în sufrageria ei crem, dol­do­ra de mobilă asortată și parfum de gardenie. Că-i va îmbrățișa pe fie­care cu brațele ei lungi și le va fa­ce complimente neaoșe, cu mî­na sprijinită delicat pe umerii vreu­­nui bibelou.

Lleida se simte bine doar cînd e admirată, și-i simți țanțoșa mă­gu­lire în tremurul clopotului din turnul catedralei Seu Vella. Nu­mai că nu-s eu musafirul pe care și-l dorește ea, pe mine nu ma im­pre­sionează draperiile fără încre­ți­turi, cu aceeași moliciune ca a co­vo­rului. Nici floricelele brodate pe marginile ceștilor din porțelan. Nu astea au făcut-o Lleida mea. Ci macaralele care scîrțîie cît e ziua de lungă, în sintonie cu pi­ca­merul care sparge trotuarele, pen­tru a fi înlocuite cu dale gri, de pia­tră; clădirile tot una și una, pur­tînd același machiaj, de parcă și-ar fi primit tencuiala în același an, de la același meșter; balcoanele căp­tu­șite cu perdele grele, de aceeași cu­loare, prinse cu grijă în falduri, să nu le umfle vîntul; străzile fine ca fundul unui bebeluș și cla­xoa­ne­le care se încăpățînează să nu se ape­se, deși aici semaforul ține cam cît Paștele, trei zile.

Adopție cu cîntec

Lleida mea mai are duminici cu soare și străzi ale negrilor, de­cu­pate parcă din filmele america­ne, cu muzica lor la maxim, stre­cu­rată din frizerii cu scaune de mu­șama; străzile acelor negri că­ro­ra le e suficient să le zîmbești doar pe jumătate pentru a-i face să se întoarcă din drum, să-și lip­eas­că pe față un zîmbet de trei ori mai larg și mai alb și să te întrebe: „Guapa, che tal?” (n.r. – „Fru­moa­so, ce faci?”), și nu pentru c-ai fi tu răpitoare, ci pentru că poate-poa­te-i ajuți cu ceva; dame mă­runțele trecute de prima fru­mu­sețe, dar care ies cochete la pro­menadă, asemănătoare una cu al­ta, de parc-au crescut toate în același cartier, cu același coafor și magazin de haine la colțul stră­zii. Lleida mea mai are ploi mă­run­te și dese, care lasă orașul lu­ci­os, fără noroaie, fără bălți, doar si­lu­ete cu fulare trase pe nas, mer­gînd repejor, cu spinarea arcuită ca un semn de întrebare; berze co­co­țate într-un picior pe stîlpi de te­legraf, înfoindu-și burțile albe cu ciocul; un rîu, Segre, cu ma­lu­ri­le bălțate de căței și rățuște.

Dar Lleida mea e a mea și dintr-un alt motiv. În brațele ei lungi a primit români, români mulți, des­pre care aș scrie cu jena cli­șe­e­lor. Noroc că, oricum, uite, se ter­mină textul.

Laura BABAN (Spania)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top