Un paralimpic la București
Opinia de la centru 6 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Un paralimpic la București 2Nu mi se întîmplă des să mă duc la un interviu fără să am în minte o listă cît de cît conturată de întrebări. Dar după ce am răscolit internetul în căutare de date biografice, nu am reușit să îmi formulez o curiozitate clară, legată de protagonistul interviului meu, Eduard Novak, românul care la ediția din 2012 a Jocurilor Paralimpice de la Londra, a obținut două medalii olimpice. Ar fi trebuit să rezulte din întîlnirea asta o poveste extraordinară, din acelea care ne fac să ne simțim prost că ne văicărim din orice, că sîntem nerecunoscători pentru tot ce ne-a dat viața. Dar nu a fost așa.
Ne-am întîlnit la velodromul de la Dinamo, aflat în paragină. „Trebuie să îi fac o poză, să i-o trimit antrenorului meu din Italia.” Atunci cînd merge la antrenamente afară, are la dispoziție un velodrom dublu față de acesta, cu parchet pe jos și toate condițiile. Își dă jos tricoul polo alb, jeanșii Levi’s și își pune costumul de ciclist, casca, ochelarii de soare și proteza albastră, pentru piciorul drept. Îi convine că i-am cerut să poarte costumul. E imprimat tot cu reclame și asta e bine pentru sponsori. „Eu trebuie să port reclamă. Din asta trăiesc, așa că n-am încotro.” În lipsa unui manager, și-a creat singur rețeaua de sponsori, care îl susțin financiar.
Sportul de performanță presupune eforturi financiare uriașe, iar banii veniți de la Guvern, federație și cluburile la care mai e înscris nu sînt nici pe departe suficienți să acopere aceste costuri. E plină presa de știrea cum că Victor Ponta l-a asigurat că va primi aceeași sumă de bani ca și ceilalți olimpici, că președintele Băsescu l-a decorat, că Ecaterina Andronescu l-a întîmpinat la aeroport. Adevărul e că o bicicletă de concurs costă cam zece mii de euro, ca să nu mai vorbim de costurile pentru antrenamente, deplasări, cazare.
De aceea se și află aici, la 14 după-amiaza, în București, pe jumate deshidratat, sătul de interviuri, suportînd cu stoicism un soare prea puternic pentru o zi de toamnă. Pentru că are nevoie de PDF-ul cu acest articol, precum și de restul PDF-urilor cu articole rezultate în urma interviurilor la alte reviste, ziare etc. Are nevoie de ele ca să le trimită sponsorilor, să le arate că e cunoscut, că i se face publicitate, că investiția în el merită toți banii. Da, e sătul să repete aceeași poveste care lui nici nu i se mai pare atît de extraordinară. Cum că zece ani de zile a fost campion național la patinaj viteză, că atunci cînd se deplasa spre o competiție în Italia, și-a pierdut laba piciorului într-un accident de mașină și că, după doi ani de confuzie și deznădejde s-a reapucat de sport și a ajuns la performanțele la care a ajuns.
Acum Eduard se bucură de o perioadă de repaos. Pedalează lejer, fără program fix, cîteva ore pe zi, o dată la două-trei zile. Într-o lună, cînd va fi dat uitării de presă, va începe antrenamentele intensive. Următorii trei sînt ani de calificări pentru Olimpiada de la Rio. “Am vrut să scriu istorie pe pămînt românesc. Primii ani nu a știut nimeni nimic de mine și nici nu m-a interesat să știe. Mi-am zis că fac ce fac pentru mine și poate cîndva cineva o să mă recunoască. Iată că a venit clipa.” Acum e momentul lui Eduard de glorie, deși aproape că nu se mai bucură de el. Parcă ar vrea să îl lăsăm în pace, să se întoarcă la antrenamentele lui și să termine cu deplasările la București.
Alina BĂISAN
Adaugă un comentariu