Un regret care întîrzie să apară
Opinia de la centru 29 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Un regret care întîrzie să apară 0Inginerul minier Andrei F. a fost închis în penitenciar timp de 63 de zile pentru accidentul de la mina Vulcan, din septembrie 1989. El era atunci în concediu medical. Au murit 23 de oameni și cineva trebuia să plătească. Șefii nu puteau intra ei la bulău, așa că au picat cei mărunți, iar regimul socialist trebuia să mai aducă încă un exemplu că indisciplina la mina pilon al societății nu trecea nepedepsită. Andrei F. zice azi că vina lui nu a fost alta decît că nu era în subteran ca să moară și el.
F. stă în sufragerie pe un scaun împletit din nuiele groase, soarbe dintr-un compot de fructe și apoi zice: „Mai bine muream.”. Ce a urmat pentru el ar putea să fie subiectul unei cărți, însă el, povestitorul, nu ar vrea să pună toate gîndurile de atunci cap la cap vreodată. Pentru că a fost „o treabă așa de urîtă”.
Deși propriu-zis suflul tragediei nu l-a atins, moartea din mină l-a căutat insistent pe Andrei F.. După explozie a fost chemat de urgență la mină, ca salvator. Zilele lui au început să penduleze între ore lungi petrecute căutînd corpurile sfîrtecate ale colegilor morți, în subteran, și anchete brutale și obsedante, la suprafață. Uneori, în timpul „ședințelor” de interogare, cînd i se repeta același lucru – să semneze declarația din care își recunoștea vina de a-i fi lăsat pe subalternii săi în mină, deși fusese plecat – apărea unul din securiștii „aleși”, cu mînă grea și-l lovea, puternic, cu pumnul în spate. O dată, de două ori, de trei ori. Aude și acum uneori sunetul acela ca un fel de bubuitură, în piept, la fiecare pumn primit.
A urmat apoi arestul, cînd la Vulcan, cînd la Deva. Un soi de proces și apoi pușcăria, în așteptarea unui verdict. „Aici am învățat ce înseamnă mizeria umană”, zice Andrei F.. Stătea la un loc cu criminali de rînd, cu ucigași care își „făceau treaba” chiar și aici, la penitenciar, cu hoți care-ți luau, fără să simți, țigara aprinsă, din mînă. Mai erau apoi „frontieriștii”, cei care fuseseră prinși cînd încercau să fugă din România, cu ăștia mai stătea de vorbă. Andrei F. a slăbit la penitenciar 34 de killograme. Gîndul care îl bîntuia era pedeapsa maximă cu care procurorul îl amenințase: condamnarea la moarte. „Asta mă frămînta în continuu. Dar aveam și un sentiment că așa ceva nu se poate petrece, un fel de siguranță că nu poate exista așa o nedreptate”. Apoi a venit 22 decembrie 1989 și un elicopter a aterizat în curtea pușcăriei. Cineva a anunțat că „dictatorul a fugit!”și că cei mai mulți deținuți ar fi urmat să fie eliberați. La cîteva zile de la eliberare, șefii l-au chemat din nou la mină. Fără justificări a trecut din nou la muncă. Îi vede des pe unii dintre cei care l-au acuzat atunci, care l-au privit cu ură. El îi privește în ochi și așteaptă. Însă „îmi pare rău” nu se aude niciodată, recunoaște inginerul.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu