Un regret care întîrzie să apară

Opinia de la centru Niciun comentariu la Un regret care întîrzie să apară 0

Inginerul minier Andrei F. a fost închis în penitenciar timp de 63 de zile pentru accidentul de la mina Vul­­can, din septembrie 1989. El era a­tunci în concediu me­dical. Au mu­rit 23 de oa­­meni și ci­neva trebuia să plă­­teas­că. Șefii nu pu­teau intra ei la bu­lău, așa că au pi­cat cei mărunți, iar re­­gi­mul socialist tre­buia să mai aducă în­­­că un exem­plu că indiscipli­na la mina pi­lon al societății nu trecea nepedepsi­tă. Andrei F. zice azi că vina lui nu a fost alta decît că nu era în subteran ca să moară și el.

F. stă în sufragerie pe un scaun îm­­­­­pletit din nuiele groase, soarbe dintr-un compot de fructe și apoi zi­ce: „Mai bine muream.”. Ce a urmat pen­­­­­tru el ar putea să fie subiectul u­nei cărți, însă el, povestitorul, nu ar vrea să pună toate gîndurile de atunci cap la cap vreodată. Pentru că a fost „o treabă așa de urîtă”.

Deși propriu-zis suflul tragediei nu l-a atins, moartea din mină l-a că­u­­­­tat insistent pe Andrei F.. Du­­pă ex­plo­­­­zie a fost che­mat de ur­gen­ță la mi­­­nă, ca salvator. Zi­­lele lui au în­ce­put să penduleze în­tre ore lungi pe­tre­­­cute căutînd cor­pu­­rile sfîr­tecate ale colegilor morți, în sub­te­ran, și an­­­chete brutale și obsedante, la su­pra­­­față. U­ne­ori, în tim­pul „șe­din­țe­lor” de in­te­ro­ga­re, cînd i se repeta ace­­­lași lu­­cru – să sem­neze declarația din ca­re își re­cu­noș­tea vina de a-i fi lă­­sat pe sub­alternii săi în mină, deși fu­se­se ple­cat – apărea unul din se­cu­riș­tii „a­leși”, cu mînă grea și-l lovea, pu­­ter­­­nic, cu pumnul în spate. O dată, de do­­uă ori, de trei ori. Aude și acum u­­­ne­­ori su­ne­tul acela ca un fel de bu­bu­­­­itură, în piept, la fiecare pumn pri­­­­­mit.

A urmat apoi arestul, cînd la Vul­­can, cînd la Deva. Un soi de pro­­­­­ces și apoi pușcăria, în așteptarea u­­nui verdict. „Aici am învățat ce în­sea­­­m­nă mizeria umană”, zice An­drei F.. Stătea la un loc cu criminali de rînd, cu ucigași care își „făceau trea­­­ba” chiar și aici, la penitenciar, cu hoți care-ți luau, fără să simți, ți­ga­­­ra aprinsă, din mînă. Mai erau a­poi „frontieriștii”, cei care fuseseră prinși cînd încercau să fugă din Ro­mâ­­­nia, cu ăștia mai stă­tea de vorbă. An­drei F. a slăbit la pe­nitenciar 34 de killograme. Gîn­dul care îl bîntuia era pedeapsa ma­xi­mă cu care pro­cu­ro­­rul îl ame­nin­ța­se: condamnarea la moar­te. „Asta mă frămînta în conti­nuu. Dar aveam și un sentiment că așa ceva nu se poa­te petrece, un fel de siguranță că nu poate exista așa o ne­­dreptate”. A­poi a venit 22 decembrie 1989 și un eli­copter a aterizat în cur­tea puș­că­ri­ei. Cineva a anunțat că „dic­­tatorul a fu­git!”și că cei mai mulți deținuți ar fi urmat să fie eli­be­­­rați. La cîteva zile de la eli­be­rare, șe­fii l-au chemat din nou la mină. Fă­­ră justificări a trecut din nou la mun­­că. Îi vede des pe unii dintre cei ca­­re l-au acuzat atunci, care l-au pri­vit cu ură. El îi privește în ochi și aș­teap­tă. Însă „îmi pare rău” nu se au­de niciodată, recunoaște inginerul.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top