Un ritual de împlinire a dorințelor
Opinia de la centru 16 iunie 2010 Niciun comentariu la Un ritual de împlinire a dorințelor 1222 iulie 1983 – Părintele Ilie Lăcătușu trece la cele veșnice, în urma a ceea ce a fost numit un destin de martir, închinat Cuvîntului Adevărului și rugăciunii: șapte ani de închisoare comunistă și muncă silnică la coloniile Galeș, Peninsula și Periprava, în Deltă.
22 septembrie 1998 – are loc înmormîntarea soției preotului, și, odată cu aceasta, descoperirea trupului părintelui, neprutrezit și frumos mirositor, după 15 ani de la așezarea în criptă. Este sesizată Arhiepiscopia Bucureștilor și familia cere deschiderea unui dosar de canonizare, pentru ca rămășițele să fie recunoscute de către Biserică drept Sfinte Moaște.
12 iunie 2010, cimitirul Adormirea Maicii Domnului, cartierul Giulești.
Autobuzul o să se topească și cauciucul o să se scurgă peste umerii transpirați ai călătorilor. Țiganca mușcă dintr-un castravete, apoi se aruncă precum fulgerul: „sînt oase, oase goale, înțelegi? Roagă-te Celui de Sus, nu la niște oase!” Țiganul o potolește trăgînd-o de mînecă, „o să vă arăt unde să coborîți”, spune calmă, rozînd iar la castravete. Călcăm colbul și mașina se îndepărtează greoi.
Se deschide o potecă printre morminte, tălăzuită de oameni încremeniți: doi taximetriști în mașinile lor, cu muzică de petrecere la maxim, două femei înnegrite de soare și bătrînețe așezate pe cimentul unui cavou, rozînd niște colțuri de pîine, mai jos o gropăreasă grasă, înțepenită și ea în soare, cu un hîrleț. „Unde e…” „Mai la vale”, zice neclipind. Capătă sens prezența taxiurilor: clienții lor sînt la coadă, cu capul plecat, în fața unei căsuțe pătrate. Înăuntru, un domn în vîrstă, binevoitor, intermediază relația cu divinitatea. Mai exact, explică în ce fel trebuie să procedezi ca să iasă bine, adică să ți se împlinească dorința pentru care ai venit acolo. „Sărută icoana asta, bun, acum asta. Perfect. Pune dosarul aici, așa, întoarce-l și pe partea ailaltă, acuma roagă-te, zi ce dorești, poate vrei să iei un examen… nu știu”.
Proprietarul dosarului este un tînăr timid, care se supune cu umilință. „Foarte bine. Da’ unde vrei să reușești?”, întreabă domnul. „Corpul Experților Contabili”, vine răspunsul. „Aaa, atentezi la ditamai funcția, bine că ai venit. Următorul!”, anunță ca la farmacie. Și ritualul continuă. Gropăreasa care locuiește în cimitir toca niște ceapă cînd am ajuns la ea. „Știți cum vin aici, e nebunie. Domnul acela este ginerele părintelui, mai mereu pleacă cu o borsetă burdușită, că pune lumea bani peste oase. Cum vine asta, adică, ai un necaz, lași bani aicea, te întorci acasă și totul s-a rezolvat?”.
Roxana LUPU
Adaugă un comentariu