Un ritual de împlinire a dorințelor

Opinia de la centru Niciun comentariu la Un ritual de împlinire a dorințelor 12

22 iulie 1983 – Părintele Ilie Lăcătușu trece la cele veșnice, în urma a ceea ce a fost numit un destin de martir, închinat Cuvîntului Adevărului și rugăciunii: șapte ani de închisoare comunistă și muncă silnică la coloniile Galeș, Penin­su­la și Periprava, în Deltă.

22 septembrie 1998 – are loc în­mormîntarea soției preotului, și, o­da­tă cu aceasta, descoperirea tru­pu­lui părintelui, neprutrezit și frumos mi­rositor, după 15 ani de la așe­za­rea în criptă. Este sesizată Arhi­e­pis­copia Bucureștilor și familia cere deschiderea unui dosar de canoni­za­re, pentru ca rămășițele să fie re­cu­noscute de către Biserică drept Sfinte Moaște.

12 iunie 2010, cimitirul Ador­mi­rea Maicii Domnului, cartierul Giulești.

Autobuzul o să se topească și ca­uciucul o să se scurgă peste umerii transpirați ai călătorilor. Țiganca muș­că dintr-un castravete, apoi se aruncă precum fulgerul: „sînt oa­se, oase goale, înțelegi? Roagă-te Celui de Sus, nu la niște oase!” Țiganul o potolește trăgînd-o de mî­necă, „o să vă arăt unde să co­bo­rî­ți”, spune calmă, rozînd iar la castra­ve­te. Călcăm colbul și mașina se în­de­părtează greoi.

Se des­chide o potecă printre morminte, tă­lă­zuită de oameni încremeniți: doi ta­ximetriști în mașinile lor, cu mu­zi­că de petrecere la maxim, două fe­mei înnegrite de soare și bătrînețe așe­za­te pe cimentul unui cavou, ro­zînd niște colțuri de pîine, mai jos o gro­pă­reasă grasă, înțepenită și ea în soa­re, cu un hîrleț. „Unde e…” „Mai la vale”, zice neclipind. Capătă sens pre­zența taxiurilor: clienții lor sînt la coadă, cu capul plecat, în fața u­nei căsuțe pătrate. Înăuntru, un domn în vîrstă, binevoitor, intermediază re­lația cu divinitatea. Mai exact, ex­pli­că în ce fel trebuie să procedezi ca să iasă bine, adică să ți se împlinească dorința pentru care ai venit acolo. „Sărută icoana asta, bun, acum as­ta. Perfect. Pune dosarul aici, așa, în­toarce-l și pe partea ailaltă, acu­ma roagă-te, zi ce dorești, poate vrei să iei un examen… nu știu”.

Pro­pri­e­ta­rul dosarului este un tînăr timid, care se supune cu umi­lință. „Foarte bine. Da’ unde vrei să reușești?”, în­treabă domnul. „Cor­pul Exper­ți­lor Contabili”, vine răspunsul. „Aaa, a­tentezi la ditamai fun­c­ția, bine că ai venit. Următorul!”, a­nun­ță ca la far­macie. Și ritualul continuă. Gro­pă­rea­sa care locuiește în ci­mitir toca niș­te ceapă cînd am ajuns la ea. „Știți cum vin aici, e nebunie. Domnul acela este ginerele părinte­lui, mai mereu plea­că cu o borsetă bur­dușită, că pu­ne lumea bani peste oase. Cum vi­ne asta, adică, ai un ne­caz, lași bani aicea, te întorci acasă și totul s-a rezolvat?”.

Roxana LUPU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top