Viciații din viața de zi cu zi

Opinia de la centru Niciun comentariu la Viciații din viața de zi cu zi 0

Am redescoperit-o pe Ally McBeal. Era prietena mea din liceu. Ne întîlneam în fiecare duminică sea­­ra pe Pro TV. N-are a face că pe a­tunci îmi doream și eu să fiu avoca­tă fiindcă mă păcălise mama că am pu­­­tere de convingere. Cert este că o în­­­țelegeam mai bine ca oricine. Mi-am amintit acum, după multă vreme, ce-mi plăcea la ea: faptul că era ne­bu­nă. În sinea mea, îmi doream să fiu la fel de nebună, să văd ce oamenii nu pot să zărească, să găsesc explica­ții lo­­gice în absurdități și să pot în­țe­le­ge lumea dintr-o privire.

M-am trezit după vreo cinci ani de cînd am terminat liceul că mă fla­tea­­ză pînă la roșeața obrajilor să mi se spună: „ce nebună ești!”. Ni­cio­da­tă „ești nebun?”. Diferența e esen­ți­a­lă. Ăsta e viciul meu: mă dau în vînt du­­­pă a fi nebună, să fiu cea care dan­sea­ză toată noaptea, rîde în mijlocul răz­­­boiului, cîntă în momentele de sur­­­zenie și se bîțîie numai după mu­zi­­­ca din capul ei.

Alții fumează. E un gest interesant, elegant ar spune unii, atunci cînd tutunul doarme într-un port­ți­ga­ret auriu sau cînd doamnele poartă o ro­­­chie neagră și scot fumuri ca o că­su­­ță la munte în plină iarnă. Nu mai e atît de plăcut cînd nu prea mai poți res­­­pira din cauza lui și e îns­păi­mîn­tă­­tor cînd n-ai nici o putere asupra ți­gă­­­rii. Să fii la cheremul unui obiect ba­­­nal e aproape stupid. Și totuși, te lași de fumat nu din orgoliu, ci din ca­­u­za prețului.

Alții beau la petreceri, beau aca­să, pe stradă, la serviciu. Capătă bu­jori în obraji, scapă de timiditate și li se pare că sînt simpatici. La început sînt. Apoi, tot vor să fie simpatici, e mai grav cînd vor să scape de ne­ca­zuri, de parcă ar încăpea să se as­cun­dă într-o sticlă. Dar nici struți morți nu există, așa că le-ar putea părea o idee bună. Și totuși să bei zilnic pare a fi un păcat de moarte, atunci cînd boa­­­la asta are mai mulți pacienți. Ce­­lor că­rora le place păhărelul nu se la­­să din cauza prețului, doar din or­go­liu.

Poți fi dependent de multe lu­cruri: ciocolată, mîncare, filme, jo­curi, dro­guri, muncă. Dar parcă cea mai bună dependență e aia care o ții pen­­­tru tine. Așa că magazinele de vi­se ar trebui să-ți apară doar în somn.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top