Alchimistul din bucătărie
Pastila de după 11 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Alchimistul din bucătărie 42Andrei a învățat să gătească de la bunica sa. A prins drag de bătrîna care în vacanțele de vară i-a ținut loc de mamă și de poveștile spuse seara la lumina candelei, încît și-a dorit să-i învețe toate meșteșugurile. Stătea mereu după fusta bătrînei și-i sorbea din ochi fiecare gest. Copil fiind se ridica frumușel pe vîrfuri, întindea gîtul pînă la nivelul mesei unde ingredientele se transformau în bucate și-și imagina că mîinile gîrbovite sînt ale lui. A ajuns astfel să-i placă aburii înmiresmați ce ieșeau în rotocoale albe din cuptorul încins, ori armonia de culori din cratițele de pe foc. I se părea un miracol demn de un alchimist cum aluatul alb și mătăsos se transforma în pîine rumenă și caldă, ca niște lingouri de aur lăsate sub soare. De aceea doar vara, în bucătăria cu prispă și prichici la geam, Andrei se simțea cu adevărat liber și fericit.
După mulți ani, cu amintirea „bunei” în suflet, a ales să se facă bucătar. Nu sufla niciodată în lingura de lemn și se frigea la limbă căci așa făcea și bătrîna. În spatele restaurantului pe care și l-a deschis și-a plantat o mică grădină din care culegea zarzavaturi și legume, iar toamna umplea cămara cu tot felul de murături. Cu toate astea, printre oalele moderne și plitele electrice, îi lipseau totuși blidele afumate din tuci ale bunicii, iar mîncarea pe care o pregătea nu avea niciodată aceiași savoare. Nici ingredientele atent alese pe care le folosea nu dădeau pîinii aceiași culoare, de parcă din rețeta bunicii lipsea o piatră filosofală, iar aluatul nu se putea transforma în aur.
Abia după mulți ani, cînd a devenit și el bunic, a înțeles ce uitase să pună pînă atunci în bucate. Iubirea pentru cei dragi e de fapt ingredientul principal în orice rețetă.
Adaugă un comentariu