Arheologie în sfori digitale
Pastila de după 5 aprilie 2015 Niciun comentariu la Arheologie în sfori digitale 6Și acum mă amuz cînd îmi amintesc de ultimul recensămînt și panica generală care circula printre oameni în ce privește CNP-ul. Cu o curea între dinți, la acea vreme românii spuneau drepți că nu vor să divulge codul deoarece li se părea un abuz al autorităților, că ar intra cu cizme pline de noroi în viața lor personală și că se vor trezi cu porci în tîrg cumpărați pe numele lor. Paradoxal e că majoritatea justițiarilor de acest gen erau tineri care își scoteau sabia digitală și o vînturau de colo-colo pe Facebook. Însă, în ce privește CNP-ul prețios, nu-i nevoie de un hacker foarte priceput care să construiască o aplicație care să-ți caute amprenta digitală și să ți-l găsească în cîteva minute, unele firme de antivirus românești avertizîndu-ne de vreo cîțiva ani buni de existența lor.
Cînd vine vorba de intimitate, o parte dintre oameni parcă întrerup spartul semințelor și pun dopul la PET-ul de bere pe jumătate băut ca să iasă în față să se plîngă despre cum nu mai pot trăi liniștiți. Ce nu realizează aceștia e că de fiecare dată cînd deschid calculatorul, se expun singuri. Nu mai ai nevoie de detectivi ori camere video ca să descoperi totul despre o persoană, iar în unele cazuri e îndeajuns doar profilul de pe Facebook. Cu toții avem pe Internet, voit sau nu, informații despre noi de la data nașterii, locul unde locuim, ori cum arătăm pînă la adevărate profile psihologice, Facebook lăudîndu-se spre exemplu că își poate da seama de începutul unei relații cu luni înainte ca aceasta să înceapă sau dacă un individ este heterosexual sau nu.
Zilnic, fiecare click, scroll, ori pauză a cursorului în dreptul unei postări sînt monitorizate.
Totodată, telefonul nostru mobil știe mai bine decît noi unde ne aflăm, toate datele acestea formează un puzzle. E doar o chestiune de timp pînă ce o companie (sau un guvern) va lua toate sforile și le va pune cap la cap.
Adaugă un comentariu