Azi, sacul cu jucării stă-n cui
Pastila de după 8 decembrie 2014 , de Iulia CIUHU Niciun comentariu la Azi, sacul cu jucării stă-n cui 95
Stricăciunile îmi erau cele mai dragi pe la doi-trei ani. Știu că păpușile scăpau întregi numai cît mă păcălea mama să nu le scot din ambalaj pentru că vine „țiganu”, că după mă prindeam eu de minciună, le scoteam piciorușele și le înfingeam în locul lor roțile de la mașini care zăceau dezasamblate peste tot. Atunci voiam să am păpuși teleghidate și mașini cu picioare că așa mi se părea mai atrăgător. Azi nu știu dacă toți copiii mai adună jucării cu sacul, dar eu îmi amintesc amuzată că era o adevărată petrecere cînd ieșeam toți prichindeii de pe uliță ca să ne mîndrim cu ultimele nebunii cu baterie pe care le-am primit. Eu, de fiecare dată, ieșeam la poartă cu un fund de sac plin de jucării și-mi plăcea să trag de el de parcă era mai plin decît ultima oară, chiar dacă mai adăugasem în traistă numai o broască din carton.
Cel mai clar îmi amintesc un coș verde-smarald pe care mi l-a adus moșul pe la vreo patru-cinci ani și în care îmi puneam cărțile de povești ca să plec la plimbare. L-am tîrîit la deal și la vale vreo trei luni pînă cînd într-o zi l-am uitat la poartă cu tot cu „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” și „Harap Alb” într-însul. Degeaba mi-a adus mama alt coș, parcă și mai cochet decît primul, că necazul nu a trecut cu o singură împăcare. M-am mai căpătat și cu un telefon roșu cu receptor de care eram tare mîndră pînă cînd a sfîrșit abandonat din cauză că într-o dimineață m-am trezit pe pernă cu un pian, mic, tot roșu care cînta mai frumos ca la televizor dacă apăsam clapele corecte.
După șase-șapte ani, jucăriile nu m-au mai fermecat. Păpușile, animalele din plastic și toate celelate obiecte în miniatură le-am lăsat deoparte și am început să mă joc pe drum cu toți ceilalți copii „fugărita”, „ascunsa”, „lapte gros”, „țară, țară vrem ostași” sau „șotronul”. „Vii de pe un drum și pleci pe altul”apuca mama să-mi spună cînd eu ieșeam fugind pe poartă ca să ne adunăm „la răchită”, un fel de sanctuar al nostru, al copiilor de pe stradă, unde stabileam regulile jocului sau echipele care se vor întrece.
De acolo plecam doar dacă nu mai puteam suporta să ne mănînce țînțarii sau dacă ne fugăreau bătrînii care nu puteau să doarmă de țipetele noastre. Iar dacă vreo mamă ne chema acasă, ne ascundeam și tăceam mîlc pînă cînd renunța să ne mai caute. Nu ca azi, cînd soneria de la telefon îi dă pe prichindei în vileag.
Autor:
Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.
Adaugă un comentariu