Bani cu împrumut la stat

Pastila de după Niciun comentariu la Bani cu împrumut la stat 16
Bani cu împrumut la stat

Ne-am obișnuit că politicienii au buzunarele prea mari, ca un sac fă­ră fund unde încap de toate și în can­ti­tăți cît mai mari. Acele bu­zu­nare cu o gaură neagră înăuntru ne fură dru­murile bune, ne fură renovarea mo­numentelor istorice sau recons­truc­ția unor alei sau parcuri, înghit din bugetul alocat educației sau banii destinați policlinicilor și spita­lelor.

Și dacă unii dintre cei aflați la gu­vernare încearcă să ambaleze cît mai frumos jaful arătîndu-le ce­tă­țenilor că „le pasă” de bunăs­ta­rea țării, alții devin din ce în ce mai ne­rușinați. Astfel 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al Re­pub­licii Mol­dova, ceea ce e echi­valent cu aproximativ un miliard de dolari, a dispărut ca din senin, fără urme și speranța de a fi întorși. Desti­na­tarii așa numitor credite oferite de către trei instituții bancare – Banca de Economii, Banca Socială și Uni­bank încă nu au fost identificații. Ne­mul­țumirea oamenilor s-a transformat într-un protest pentru că furînd ar trebuie să ai o explicație „nobilă”.

Acum conștientizăm că zeci, sute și, mai recent, miliarde de lei se evaporă din bugetul statului, un lucru bine întîlnit nu numai la cei de peste Prut, dar și la noi, în Ro­mânia. Nu ne place să cerșim ajutorul, sim­țim că statul ne este da­tor atît timp cît achităm impo­zi­te­le. Însă, lăcomia miniștrilor și, în gene­ral, a celor aflați la conducere creș­te.

Acum se vorbea despre impozitarea bac­și­șului. Ne întrebăm oare această foame nu are limite? Din dorința de a face un bine, clienții mai lasă cîțiva lei pe masa cafenelei în care au băut un suc. Chelnerul și-a făcut bine treaba, a zîmbit frumos și ne-a servit pe măsură. Nu cred că acesta se va îm­bogăți cu cei 50 de lei pe care îi are în plus în urma unei zile de lu­cru, dar, din păcate, impozitul poa­te ajunge în portofelele celor ce l-au pro­pus. Pre­cum și acel miliard, banii posibil vor dispărea fără urme sau se vor transforma în proiecte de miliarde de euro care în realitate nu valorează nici doi bani.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top