Ce-a vrut să zică autorul?
Pastila de după 6 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Ce-a vrut să zică autorul? 17
„Citiți, măi. Citiți cît de mult puteți acum, căci o să vină timpul cînd n-o s-o mai puteți face pe alese”, ne spunea profa de română cînd am intrat în clasa a IX-a. Era o femeie minionă, cu ochii mari, căprui și pătrunzători. Chiar dacă la cei mai mulți dintre noi trebuia să se uite-n sus sau să se ridice amuzată pe vîrfuri ca să ne privească în ochi, nu se lăsa deloc intimidată de rîsetele noastre înnăbușite sau de șușoteli. Încerca, pe cît îi stătea în putință, să ne facă pierduți de bunăvoie printre cuvinte.
În primul ei an cu noi și-a rupt una dintre cele opt ore pe care le aveam pe săptămînă ca să ne asculte vorbind despre ultima carte pe care am citit-o. Unul cîte unul, după cum ne ofeream, nicidecum siliți, ieșeam în fața clasei, cu cărțulia strînsă între degete și vorbeam despre ea. Nu trebuia să facem vreun eseu, s-o încadrăm într-o specie sau să disecăm pînă aflam „ce vrea să zică autorul”, era nevoie doar să vadă că ne-a plăcut s-o răsfoim. Avea un fel de dar bizar de a citi entuziasmul din glasul nostru și de a-l exploata pînă reușea să-l sădească și în cei din jur. Chicotea ca un copil cînd uneori, în pauze, ne auzea susținînd pledoarii colegilor despre motivele pentru care-i chiar necesar să parcurgă și ei cartea. Sistemul ei nu i-a cucerit pe toți, pe unii nici nu i-a stimulat să încerce, dar au fost totuși cîțiva cărora le-a plăcut tare mult ideea asta.
Lunea trecută am mers cu Ovidiu la distribuție. După ce am lăsat ziare la universități și prin cămine, ultimul popas l-am făcut la C5, unde două fete-și savurau cafeaua de dimineață pe banca din față. Sporovăiala lor s-a transformat repede într-un elogiu adus lui Ovidiu, printre zîmbete și înghiontiri. Cînd au observat însă teancul de ziare au exclamat puțin dezgustate și au promis că nici n-au să-l atingă. Nu mi-a trebuit o analiză prea minuțioasă ca să înțeleg atunci ce-a vrut să zică autorul.
Adaugă un comentariu