Ce-am pus printre rînduri

Pastila de după Niciun comentariu la Ce-am pus printre rînduri 0

Toate colțurile îi erau roase, iar pîn­za, altădată de un gri deschis, că­pă­tase nuanțe de galben. Literele ro­șii de pe copertă erau mîzgîlite cu sti­loul din cauza „intențiilor artistice” ale fra­ților mei, iar pe cantul cărții încă se mai văd urmele dinților care tocmai îmi creșteau.

E vorba despre o en­ciclopedie a căminului, una dintre a­ce­­le cărți matusalemice prezente în ca­sa ori­cărei familii proletare. Avea pes­te 400 de pagini și găseai de la sfa­turi des­pre cum să îți pui castra­veții la mu­rat, pînă la modul în care îți poți fa­ce nod la cravată.

A stat în bibliotecă dintotdeauna, lîngă romanele rusești – pasiunea ma­mei – și manualele despre construcții – meseria tatei – și multă vreme am crezut că este cea mai mare carte din casă. Micile desene din carte erau în alb și negru, iar cînd mă plictiseam, lu­am un creion colorat și începeam să le fac un contur.

Aveam vreo opt ani și taică-miu pleca prin Israel, iar atunci înce­peam să îi scriu scrisori. Știam că cei mari vor rîde de mine, de rîndurile scrise și le ascundeam în acea enciclopedie. Într-adevăr, nu le găseau, dar se în­tîm­pla ca și eu să uit de ele uneori și să-mi amintesc după ce terminasem de scris o altă misivă.

Apoi a urmat perioada lucrărilor de control la Caligrafie. Recunosc, ni­cio­dată nu am avut un scris frumos, iar foile le primeam înroșite ca miezul unui pepene. De rușine, le pu­neam în aceeași enciclopedie. Cînd i-am făcut mamei mele o felicitare la școa­­lă, am ascuns-o tot acolo. Au ur­mat bilețelele de la școală, adeverin­­țele medicale și banii primiți de Crăciun.

Toate stăteau printre pagini des­pre carnea în aspic și cheia franceză. Nu am citit niciodată cartea pînă la ca­păt, însă știu și acum că e lîngă Ka­renina, iar sincer, nu aș vrea să rod colțul niciunui Kindle sau iPad.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top