Cealaltă față a cărții
Pastila de după 24 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Cealaltă față a cărții 0Nu mai știu în ce film văzusem eu un puștan care ajunsese într-o bibliotecă imensă și care luînd în mînă o carte, intrase într-o lume magică. Acolo întîlnise tot felul de creaturi mitico-fantasmagorice, practic un întreg univers expandat al ludicului și al copilăriei, în care imaginația dădea naștere tuturor coșmarurilor cu Bau-Bau și tuturor idealurilor neîntinate de viață.
Asta se întîmpla acum mai bine de zece ani, dar țin minte că pe-atunci visam să cresc într-o bibliotecă precum aceea, cu rafturi pînă în tavan și cu scări mobile, cu cărți scorojite și cu miniaturi. Să am la degetul mic toate poveștile din lume și nimic să nu fie un clișeu. Bineînțeles că la vremea respectivă nu știam ce înseamnă clișeu. Pe-atunci fiecare poveste, chiar și citită pentru a 1001 oară, tot avea altă semnificație și alți eroi, iar iarba avea de fiecare dată altă nuanță.
Îmi imaginam c-am să devin, tot aici, un bătrîn cu ochelari rotunzi, cu păr alb, și cu o voce de bunic, și că n-am să ies din biblioteca mea cu balansoar. Între timp vraja s-a cam rupt. Nu știu încă de unde și din ce cauză. Nu mai știu dacă a fost de vină vreo carte proastă, ori vreo fată care cerea prea multă atenție. Nici măcar nu mai știu ce s-a ales de bătrînelul simpatic care eram. Ce pot să spun este că s-au dus toate, cu tot cu copertele lor groase și litere șterse. Iar după zece ani, cu ce m-am ales? Cu un cont pe facebook.
Alex VARNINSCHI
Adaugă un comentariu