Cine ne culege laurii?
Pastila de după 21 octombrie 2014 Niciun comentariu la Cine ne culege laurii? 9Victorii în fotbal, triumf la campionate mondiale de fotbal, premii decernate cu fast. Toate să fie ale României, căreia i-ar mai lipsi doar un trup ca să urce victorioasă pe scenă și o mînă cu care să înfulece mîndră premiul. O mînă cu care să și-l ridice deasupra capului în așteptarea unor aplauze care să nu contenească minute bune. Un zîmbet larg, de mulțumire și de mîndrie deopotrivă pe care să îl aibă afișat pînă la următoarea decernare și o ușoară plecăciune către public. Asta e rețeta.
Însă mare este dezamăgirea și tristețea atunci cînd se află că „România nu a luat Nobelul”. Iar în spatele scenei, dosiți undeva printre umbre și cortine stau laureații. Muți, închiși în sine și fără nicio expresie, așteptînd să se risipească toată nebunia. Să se termine toate laudele, aplauzele și toate asocierile nemeritate între ei și țara din care provin. Anul acesta, după decernare, unele afirmații au fost chiar fățișe. „Cărtărescu nu a cîștigat Nobelul” s-au tot grăbit să afirme, într-o formă parcă de învinovățire a lui. Pentru că dacă ar fi cîștigat, cu siguranță tilurile ar fi fost „România a luat Nobelul pentru literatură!”
Ceea ce trebuie apreciat, a fost lipsa de reacție a lui Cărtărescu, după aflarea cîștigătorului, dar și reacția avută după urarea rușinoasă a lui Ponta. „Îi doresc mult succes lui Mircea Cărtărescu cînd se va anunța cîștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură! România are șanse mari să se bucure de un nou laureat!”, a avut nevoie doar de o replică tăioasă: „În ceea ce mă privește, resping cu dezgust urările d-lui Ponta”. Scurt și la obiect. Pentru că Nobelul este al celui care îl merită, și nu al unei națiuni care să și-l însușească.
Adaugă un comentariu