Cod de bare pentru suflet
Pastila de după 21 martie 2016 , de Ana-Maria BUCUR Niciun comentariu la Cod de bare pentru suflet 12Odată cu dezvoltarea tehnologiei, amintirile au fost și ele ambalate într-un pumn de microcipuri și expuse ca produse pe un ecran. Noul trend „Your memories on Facebook” și-a îndeplinit scopul. Nu doar că ține evidența locurilor și persoanelor cu care ești prieten, dar are grijă să îți împrospăteze memoria în caz că ai uitat. Plus că, dacă se întîmplă să afișeze ceva care îți stîrnește încrețiturile de pe frunte, poți rezolva ușor doar cu un click. Renegarea amintirilor nu a fost nicicînd mai simplă, dacă le vrei, dai share, dacă nu, faci clic pe „X” și dispar. Asta pentru că spațiul virtual trebuie să fie perceput pozitiv, ca o rază de soare care străpunge norii de ploaie.
Însă nu-i decît un talcioc ieftin unde se vinde iluzia fericirii la suprapreț. Aici parcă gîndurile ar fi făcute din turtă dulce, răul necesar nu mai există, iar toată viața nu faci decît să ieși cu prietenii și să mergi la petreceri. Încercarea de a aduce oamenii aproape de tehnologie nu face decît să dezumanizeze și să arate slăbiciunile. „Cînd privești adînc în mediul virtual, atunci mediul virtual se reflectă în tine”.
O parte din viață se generează automat ca un cod de bare. Amintirile nu mai au nici gust, nici miros, aproape că nu mai au nici oameni, numai poze și comentarii. Nu le mai întinzi prietenilor un caiet pe care să scrie ce știu despre tine, despre ei și despre lume în general. Scrisul lor, mirosul de hîrtie, zîmbetele și bujorii care apăreau după ce îi rugai să complezete „Oracolul” s-au transformat într-un print screen salvat într-un document word.
Autor:
Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.
Adaugă un comentariu