Cu sapa la avioane
Pastila de după 26 octombrie 2010 Niciun comentariu la Cu sapa la avioane 70Eu am avut o copilărie frumoasă, cu genunchi zdreliți, furat de căpșuni și o gașcă veselă care se aduna mereu „pe iarbă la spital”, o pajiște verde cît un stadion, cu un pom de nuc în mijloc și cîțiva copaci de mere, care nu mai apucau să se coacă niciodată. Acolo ne îngropam verile, noi, toți copiii din mahala, de dimineață pînă seara și nici unul dintre noi nu se ducea acasă pînă nu apăreau părinții cu cîte o nuia smulsă din nucul uriaș.
În interiorul grupului nostru, ierarhia era de fier: cei de peste zece ani erau „șăfii”, iar cei sub pragul limită trebuiau să se conformeze, chiar dacă aveau de suferit nedreptăți în fiecare zi. De exemplu, dacă ne jucam de-a războiul, cei mari aveau tot timpul puști frumoase de lemn sau chiar pistoale cumpărate din banii de buzunar, care îi făceau să pară cei mai crunți luptători. Iar noi, cei mai mici, eram tot timpul „roboți”, care chipurile puteau să tragă și din deget. Și la „ascunselea” era aceeași poveste. Noi ne piteam după copacii subțiri, de ni se vedeau burțile, ba uneori mai puneam doar mîinile la ochi și ne acopeream cu un brusture mai mare, iar căpeteniile clanului urcau în cele mai înalte vîrfuri de copac și se băgau în cele mai adînci gropi de canal de „pe iarbă la spital”. De cele mai multe ori plecam supărați acasă, scîncind în poala mamei că „ei nu vor să se joace cu mine!” Mai rar, se găsea cîte unul să-și ceară drepturile. Dar intențiile lui erau reduse la genunchiul broaștei cît ai zice „închide botu’!” Despre cei care îndrăzneau să producă astfel de tulburări, se spunea că „sar cu sapa la avioane”.
Asta ni se întîmplă și nouă, oamenilor mărunți, de fiecare dată cînd apare cîte ceva nou, pe cale de a ne schimba obiceiurile tihnite. Nu prea știm despre ce-i vorba, dar ținem musai să ne dăm cu părerea. Ne răzvrătim și pornim cruciade împotriva celor cu inovațiile. Acum, ne plîngem că nu mai avem nimic sfînt, viețile noastre au fost absorbite de calculatoare și televizoare. Bocim cărțile pe care oricum nu le citim și blamăm jucăriile care ne fac mult prea „comozi”. Sărim cu sapa la avioane și nu ne dăm seama că oricît de facilă ar fi metoda, ea duce către același scop: dulcea plăcere a lecturii.
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu