Cu sapa la avioane

Pastila de după Niciun comentariu la Cu sapa la avioane 70

Eu am avut o copilărie frumoa­să, cu genunchi zdreliți, furat de căpșuni și o gașcă veselă care se aduna mereu „pe iarbă la spital”, o pajiște verde cît un stadion, cu un pom de nuc în mijloc și cîți­va copaci de mere, care nu mai apucau să se coacă niciodată. A­co­lo ne îngropam verile, noi, toți co­pi­ii din mahala, de dimineață pî­nă seara și nici unul dintre noi nu se ducea acasă pînă nu apăreau pă­rin­ții cu cîte o nuia smulsă din nu­cul uriaș.

În interiorul grupului nostru, ie­rarhia era de fier: cei de peste ze­­ce ani erau „șăfii”, iar cei sub pra­gul limită trebuiau să se confor­meze, chiar dacă aveau de su­fe­rit nedreptăți în fiecare zi. De e­xemplu, dacă ne jucam de-a răz­bo­iul, cei mari aveau tot timpul puș­ti frumoase de lemn sau chiar pis­toale cumpărate din banii de bu­zunar, care îi făceau să pară cei mai crunți luptători. Iar noi, cei mai mici, eram tot timpul „ro­boți”, care chipurile puteau să tra­gă și din deget. Și la „ascunselea” era aceeași poveste. Noi ne pi­team după copacii subțiri, de ni se ve­deau burțile, ba uneori mai puneam doar mîinile la ochi și ne a­copeream cu un brusture mai ma­re, iar căpeteniile clanului ur­cau în cele mai înalte vîrfuri de co­pac și se băgau în cele mai a­dînci gropi de canal de „pe iarbă la spital”. De cele mai multe ori ple­cam supărați acasă, scîncind în poa­la mamei că „ei nu vor să se joa­ce cu mine!” Mai rar, se găsea cî­te unul să-și ceară drepturile. Dar intențiile lui erau reduse la ge­nunchiul broaștei cît ai zice „în­chi­de botu’!” Despre cei care în­drăzneau să producă astfel de tulbu­rări, se spunea că „sar cu sapa la avioane”.

Asta ni se întîmplă și nouă, oamenilor mărunți, de fi­ecare dată cînd apare cîte ceva nou, pe cale de a ne schimba obiceiurile tihni­te. Nu prea știm despre ce-i vorba, dar ținem musai să ne dăm cu pă­re­rea. Ne răzvrătim și pornim cruci­ade împotriva celor cu inova­ți­i­le. Acum, ne plîngem că nu mai a­vem nimic sfînt, viețile noastre au fost absorbite de calculatoare și te­levizoare. Bocim cărțile pe care ori­cum nu le citim și blamăm ju­că­riile care ne fac mult prea „co­mozi”. Sărim cu sapa la avioane și nu ne dăm seama că oricît de fa­ci­lă ar fi metoda, ea duce către a­ce­lași scop: dulcea plăcere a lectu­rii.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top