Cu un picior în baltă
Pastila de după 19 mai 2014 Niciun comentariu la Cu un picior în baltă 25
Mereu am avut impresia că m-am născut odată cu nucul din fața casei. M-a apărat vara de căldurile amețitoare, iar iarna aduna pe ramurile sale bucăți mari de zapadă care în mintea mea de copil semănau cu bucăți de vată de zahăr. Nu era cel mai foșnitor plop sau cel mai parfumat copac, însă îmi era drag. Îmi plăcea că atunci cînd ploua, reușea întotdeauna să strîngă picăturile de ploaie și să le țină cît mai departe de geamul meu sau că întotdeauna cînd mă odihneam la umbra lui și îmi ridicam privirea, vedeam soarele parcă prin brațele sale. Apoi am aflat că la rădăcina lui s-a turnat apa de la scăldătoarea de după botezul meu, spunîndu-se că asta îl face să crească înalt și sănătos asemenea copilului.
„Acum, chiar dacă aș mai trăi cîțiva zeci de ani, ieșenii vor să scape de mine. Sînt bun doar pentru foc, iar istoria mea nu mai interesează pe mine. Mă simt ca un tată uitat la bătrînețe de copii lui. Eu îmi aștept resemnat sfîrșitul și drujbele care urmează să-mi cînte somnul de veci”.
Cînd s-a născut el, în apa în care s-a scăldat i s-a pus busuioc, miere și lapte. Busuioc ca să fie iubit și curat, miere ca viața să îi fie dulce, iar lapte ca să aibă pielea moale și curată. I s-a mai pus și puțin tei, ca fie înmiresmat, iar apa a fost turnată la rădăcina primului copac. De atunci, Iașul a crescut înalt, puternic și frumos. A crescut odată cu frunzele teilor, s-a întristat cînd ploile le udau sau cînd iarna îi lăsa fără haine și s-a bucurat de fiecare dată cînd studenții îi urcau și îi coborau Copoul.
***
Se spune că apa în care se scaldă morții înainte de a fi îngropați se varsă la rădăcina unui copac. Care mereu putrezește sau se usucă fără motiv. Iar la rădăcina Iașului apa aproape mustește.
Adaugă un comentariu