Cum mi-am rătăcit norocul
Pastila de după 29 mai 2017 Niciun comentariu la Cum mi-am rătăcit norocul 9N-am crezut niciodată-n superstiții. N-am înțeles spaima oamenilor de pisicile negre care-ți taie calea sau de limba aspră a vecinelor care mai scuipau uneori, la nervi, cîte-un blestem, memorat parcă din poveștile cu vrăjitoare pe care le auzeam în copilărie. Cînd eram mai mică, primeam întotdeauna o mustrare de la mama cînd trebuia să plecăm de-acasă. Întotdeauna uitam ceva înăuntru și-a-poi trebuia să mă întorc, spre oroarea ei, care-și freca mîinile a îngrijorare toată ziua, de teamă să nu pățesc ceva pentru că îndrăznisem a-mi „întoarce norocul din drum”.
De vreo săptămînă-ncoace mi se-ntîmplă tot feluri de lucruri ciudate. Mi s-a povestit de curînd că undeva, după Revoluție, cînd se încheiase acea perioadă de cenzură literară, lumea stătea la coadă-n fața libăriilor ca să pună mîna pe-o carte din secolul al XX-lea și că uneori, ca să fie siguri c-aveau s-o apuce, mototoleau cîțiva bănuți în palme și le făceau drum către alte palme, cele ale librarului, care dădea la schimb siguranţa cuvintelor cu miros proaspăt de cerneală. De atunci, în fiecare zi există cîte ceva care-mi amintește că-ntr-un anumit moment, cineva a inventat un cuvînt care să schițeze acest joc bezmetic al banului care se plimbă-n voie dintr-un buzunar în altul, doar ca să ducă la îndeplinire o plăcere care nu s-ar fi lăsat atinsă altfel.
Unii mai curajoși i-ar spune „șpagă”, dar eu, asemeni unui purist, îmi acopăr urechile și strîng din dinți cînd aud că-i vorba de așa cuvînt puțin melodios. Cînd m-am izbit de el și i-am simțit nuanțele colțuroase, am preferat să-l alung din propria-mi realitate și să fiu mai atentă cînd plec de acasă. Am vrut să mă simt mai bine, așa c-am rugat pe cineva să-mi aducă niște bomboane moldovenești. Mi-a zis da, abia după ce s-a asigurat c-o să-și poate cumpăra și el tot atîtea. I-am făcut pe plac și n-am avut mustrări. Era vorba, totuși, de bomboane.
Adaugă un comentariu