Cum ne-a păcălit televizorul
Pastila de după 20 mai 2013 Niciun comentariu la Cum ne-a păcălit televizorul 1Pornind de la musical-urile de pe Broadway și terminînd cu „reality-show”-urile de mîna a doua, regizate și prost, spectacolul a avut mereu rolul de a produce afect. Te enervezi, te amuzi, empatizezi cu oamenii de acolo și cu viețile lor. Dar în momentul în care ai închis televizorul i-ai abandonat în cutia din fața ta și nu îi iei cu tine.
Vina oamenilor nu este că se uită la „Românii au talent”. Greșeala lor este că au transformat un show în realitate. Că au dat viață personajelor care, pînă la urmă, își joacă propriul rol pe scenă și că i-au numit cele mai mari valori ale noastre. Însă nu e nevoie de o emisiune precum „Românii au talent” ca să ne spună că țara este împînzită de oameni talentați. Avem o istorie de artiști, de scriitori, de sportivi, de fizicieni, politologi etc. premiați internațional și recunoscuți pretutindeni. Faptul că străinii nu au auzit decît de Nadia, Hagi sau Țiriac e problema lipsei lor de cultură generală și a noastră de promovare.
Vă spun, sincer, cel mai talentat dintre români nu este un adolescent rapper, un mentalist sau un dresor de cîini, cum nici Inna nu e cea mai valoroasă cîntăreață, Radu Mazăre cel mai bun primar, Dan Puric cel mai priceput filosof sau Cătălin Botezatu cel mai bun designer de chiloți din țară. Nu confundați imaginea mondenă a societății cu realitățile care o străbat. Și nu vorbesc de sărăcie, suferință sau de prostituție politică. Ci de spălăcirea valorilor. Talentul nu se vinde la kilogram, nu se predă în școli și nici nu poate fi element de măsurare a egalității sociale. Sînt mulți care îl irosesc cum sînt mulți și cei care muncesc îndrăcit ca să îl capete și nu reușesc niciodată. Acești oameni nu sînt cu nimic mai prejos decît vedetele fabricate în studiourile MediaPro.
Și nu pretind acum să scoatem din laboratoare și de la cenacluri oamenii talentați ca să-i punem în amfiteatre să le judece Mihai Petre, Andra și Andi Moisescu talentul. Nu.
Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că televizorul nu ne arată realitatea. Că dacă stăm cu gura căscată sub prun așteptînd să ne cadă cireșe în gură s-ar putea să avem o surpriză. Mai zboară și păsări.
Adaugă un comentariu